BiH

Invalide niko ne zapošljava

Invalide niko ne zapošljava
Invalide niko ne zapošljava

BANJALUKA - - Više od 90 odsto osoba sa invaliditetom u BiH koje su profesionalno osposobljene je nezaposleno, tvrde u Organizaciji amputiraca UDAS.

U UDAS-u dodaju da su i oni invalidi koji rade uglavnom nedovoljno plaćeni, te pojašnjavaju da su glavni razlozi odsustva osoba s invaliditetom s tržišta rada uskraćivanje mogućnosti i negativni stavovi društva.

"Potrebno je da se osobama s invaliditetom obezbijedi dostojanstven posao i omogući njihova socioekonomska integracija, te da se na taj način iskoriste mogućnosti ove marginalizovane, a talentovane grupe, za dobrobit društva u cjelini", navodi se u saopštenju kojeg su zajedno pripremile organizacije UDAS i Mreža preživjelih od mina BiH.

Naveli su da BiH nema adekvatno zakonodavstvo koje promoviše i štiti prava osoba s invaliditetom kao radne snage, čime se vrši diskriminacija po osnovu invalidnosti.

Dodali su da diskriminacija često započinje ranije u životu i to zbog nemogućnosti obrazovanja, nepristupačnosti prevoza itd.

"Poslodavci često odbijaju da zaposle osobu s invaliditetom, vjerujući da ona neće biti u stanju da obavlja posao i zbog većih troškova koje mogu imati. Ovakav stav je ukorijenjen na strahu i stereotipima. Praksa, međutim, pokazuje da osobe s invaliditetom kvalitetno obavljaju svoj posao i čak manje izostaju s posla", ističe se u saopštenju i dodaje da bi postojanje beneficija za poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom doprinijelo većoj zaposlenosti ove kategorije stanovništva.

Iz UDAS-a i Mreže preživjelih od mina BiH napominju da u BiH nema strategije razvoja tržišta rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

"Apelujemo na nadležne institucije da ubrzaju usvajanje i ratifikaciju međunarodne Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, čime bi se stvorili osnovni uslovi za poboljšanje položaja 350.000 osoba s invaliditetom, koliko se procjenjuje da ih ima u BiH", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije