BiH

Invalide niko ne zapošljava

Invalide niko ne zapošljava
Invalide niko ne zapošljava
Nikolina Dušanić

BANJALUKA - - Više od 90 odsto osoba sa invaliditetom u BiH koje su profesionalno osposobljene je nezaposleno, tvrde u Organizaciji amputiraca UDAS.

U UDAS-u dodaju da su i oni invalidi koji rade uglavnom nedovoljno plaćeni, te pojašnjavaju da su glavni razlozi odsustva osoba s invaliditetom s tržišta rada uskraćivanje mogućnosti i negativni stavovi društva.

"Potrebno je da se osobama s invaliditetom obezbijedi dostojanstven posao i omogući njihova socioekonomska integracija, te da se na taj način iskoriste mogućnosti ove marginalizovane, a talentovane grupe, za dobrobit društva u cjelini", navodi se u saopštenju kojeg su zajedno pripremile organizacije UDAS i Mreža preživjelih od mina BiH.

Naveli su da BiH nema adekvatno zakonodavstvo koje promoviše i štiti prava osoba s invaliditetom kao radne snage, čime se vrši diskriminacija po osnovu invalidnosti.

Dodali su da diskriminacija često započinje ranije u životu i to zbog nemogućnosti obrazovanja, nepristupačnosti prevoza itd.

"Poslodavci često odbijaju da zaposle osobu s invaliditetom, vjerujući da ona neće biti u stanju da obavlja posao i zbog većih troškova koje mogu imati. Ovakav stav je ukorijenjen na strahu i stereotipima. Praksa, međutim, pokazuje da osobe s invaliditetom kvalitetno obavljaju svoj posao i čak manje izostaju s posla", ističe se u saopštenju i dodaje da bi postojanje beneficija za poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom doprinijelo većoj zaposlenosti ove kategorije stanovništva.

Iz UDAS-a i Mreže preživjelih od mina BiH napominju da u BiH nema strategije razvoja tržišta rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

"Apelujemo na nadležne institucije da ubrzaju usvajanje i ratifikaciju međunarodne Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, čime bi se stvorili osnovni uslovi za poboljšanje položaja 350.000 osoba s invaliditetom, koliko se procjenjuje da ih ima u BiH", navodi se u saopštenju.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije