BiH

Islamisti osnivaju tajne centre u BiH

Islamisti osnivaju tajne centre u BiH
Islamisti osnivaju tajne centre u BiH

BANJALUKA, BEČ - Opasnost od terorističkih napada raste u BiH, upozorilo je Ministarstvo odbrane Austrije u svom novom izvještaju o aktuelnom bezbjednosnom stanju.

U tom dokumentu navodi se da osobe iz ekstremnog terorističkog kruga osnivaju u BiH tajne islamističke centre i mjesta gdje se regrutuju borci Islamske države.

"Kako raste vojni pritisak na Islamsku državu u Siriji i Iraku, tako raste i vjerovatnoća terorističkih napada od strane simpatizera te terorističke organizacije, kako na zapadnom Balkanu, tako i u cijeloj EU", upozoravaju analitičari Ministarstva odbrane Austrije.

Ministarstvo odbrane Austrije smatra da zapadni Balkan predstavlja područje za regrutaciju i logističke baze za džihadiste u Evropi, a posebno se ističe zabrinutost u vezi sa stanjem u BiH.

"Problem islamizma na zapadnom Balkanu reflektuje se zbog povezanosti sa dijasporom direktno na prostor EU. Na Kosovu se situacija smirila nakon hapšenja selefijskih vođa, dok u BiH raste opasnost od terorističkih napada", piše u izvještaju Ministarstva odbrane Austrije, a koji je objavio austrijski list "Heute".

Osvrćući se na ovaj izvještaj, stručnjaci napominju da on dolazi iz države koja ima institucije koje pažljivo prate kretanja u radikalnim strukturama, s ciljem da se spriječi svaki teroristički akt.

"To je izvještaj koji bi trebalo da ozbiljno shvate i institucije BiH, a kojima je u nadležnosti bezbjednost. A i bez tog izvještaja, dovoljno se podsjetiti koliko se sa sirijskog ratišta vratilo dobrovoljaca koji su se borili za odrede Islamske države i Al Kaide, dvije najpoznatije terorističke organizacije", navodi Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednosna pitanja.

On napominje da, nažalost, u BiH postoji infrastruktura koja bi mogla da izvede teroristički napad u bilo kojoj evropskoj zemlji.

Sa druge strane, Aleksandar Radić, vojni analitičar, ukazuje na drugi problem, te ističe da mi na Balkanu treba da pogledamo gdje se nalazimo, jer su, kako tvrdi, ispunjeni mnogi elementi potrebni za konflikte na prostoru bivše Jugoslavije.

On smatra da huškanje na sukobe može da podstakne i radikalne islamiste na djelovanje. "Oni su ekstremna situacija zbivanja na terenu", naveo je Radić. Podsjetimo, prema dostupnim podacima, na ratištima u Siriji i Iraku trenutno je više od 100 bh. državljana, a u dosadašnjih sukobima ih je poginulo oko 50.

Uglavnom je riječ o pripadnicima Islamske države ili neke druge terorističke organizacije, čijih se nekoliko desetina boraca već vratilo u BiH.

Inače, Austrija je na zapadnom Balkanu prisutna sa skoro 800 vojnika - 325 u misiji EUFOR u BiH i 465 u misiji KFOR na Kosovu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije