BiH

Ispravljaju propuste biračkih odbora

Ispravljaju propuste biračkih odbora
Ispravljaju propuste biračkih odbora

SARAJEVO - Ponovno brojanje glasačkih listića sa 48 biračkih mjesta u BiH počelo je danas u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

U Centru je saopšteno da bi rezultati opštih izbora od 12. oktobra trebalo da budu utvrđeni i objavljeni u ponedjeljak ili utorak.

"Posao ponovnog prebrojavanja ne bismo naredili i radili da smo s birališta dobili uredne podatke. Nema nikakvog zakašnjenja. Ova dodatna provjera neće dovesti do kašnjenja u utvrđivanju rezultata, a potom i njihovog potvrđivanja, za šta nam rok ističe 30 dana od dana izbora", rekao je Stjepan Mikić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK), čiji su članovi prisustvovali početku provjere listića u Glavnom centru za brojanje, smještenom u sarajevskoj "Zetri".

Regularnost

Osim što neće uzrokovati kašnjenje u utvrđivanju rezultata, Mikić je naglasio da ponovno brojanje doprinosi i većoj regularnosti izbora, odnosno pouzdanosti podataka. Zbog kritika političara o sporosti CIK-a u obradi rezultata, Mikić je podsjetio na rokove iz Izbornog zakona BiH. Taj zakon je propisao da CIK 20 dana od dana izbora utvrđuje i objavljuje rezultate, potom teče rok od tri dana za ulaganje žalbi i prigovora, i nakon toga, a najkasnije do 11. novembra, Komisija potvrđuje rezultate.

"Posebice su nerazumljive kritike političkih subjekata čiji su predstavnici bili u biračkim odborima i sačinili ove greške, zbog kojih se moraju vršiti ponovna brojanja kako bismo utvrdili precizne rezultate", ocijenio je Mikić.

Ranije je rečeno da je zbog propusta biračkih odbora, čije članove biraju političke stranke, na nekim od spornih 48 biračkih mjesta zabilježen višak glasova, negdje manjak, dok je u trećem slučaju upisivana nula kao rezultat iako su birači glasali na tim mjestima.

Kazne

Poslije lokalnih izbora održanih 2012. godine CIK je kaznio oko 500 članova biračkih odbora novčanim kaznama od 300 do 1.000 KM i zabranom ponovnog učešća u radu ovih tijela u naredne četiri godine. Predsjednik CIK-a najavio je i da će nakon ovih opštih izbora biti analiziran rad biračkih odbora i da će biti sankcionisani svi za koje se utvrdi da su napravili propuste na biračkim mjestima.

Mikić je potcrtao da CIK ne može krivično procesuirati nikoga, ali i naveo da su već neke prijave o navodnim izbornim malverzacijama proslijedili Tužilaštvu BiH i ostalim nadležnim tužilaštvima u našoj zemlji.

"Tokom svakih izbora imamo odluke o ponovnom brojanju upravo zbog rada biračkih odbora. Mi smo se trudili da obučimo gradske i općinske izborne komisije i biračke odbore. No, upravo se sad ponovo provjeravaju listići zbog njihovih grešaka", ustvrdio je Mikić.

Ermin Kos, direktor Glavnog centra za brojanje, rekao je da među glasačkim listićima koje po odluci CIK-a provjeravaju sa 48 birališta nema onih za Predsjedništvo BiH i za predsjednika, odnosno potpredsjednika RS. Predmet dodatnih provjera su glasovi za kantonalne skupštine, te za parlamente entiteta i države. Na listićima za ove nivoe vlasti može biti presudan i jedan glas zbog načina dodjele poslaničkih mandata.

Neiskustvo  

"Ponovno brojanje glasačkih listića biće završeno danas i sutra. Potom će biti okončano brojanje i preostalih oko 3.000 listića birača iz inostranstva, iz DKP mreže, glasova na nepotvrđenim listićima i onih birača koji su glasali putem mobilnih timova", izjavio je juče Kos, istakavši da se podaci sa biračkih mjesta gdje je ponovljeno brojanje ne podudaraju zbog "neiskustva biračkih odbora, umora ili namjerne greške".

CIK je juče popodne naredio ponovno brojanje listića sa još 14 birališta u 12 opština: Tuzla, Novi Travnik, Stari grad Sarajevo, Maglaj, Visoko, Milići, Mostar, Vitez, Čapljina, Srebrenica, Novi grad Sarajevo i Centar Sarajevo.

I ova odluka CIK-a uslijedila je nakon izvještaja glavnog kontrolora koji je utvrdio neslaganje rezultata. Ovi listići biće provjereni danas u Glavnom centru za brojanje, iz kojeg tvrde da do sada nisu imali primjedbe posmatrača na rad Centra.

Predsjednik CIK BiH kazao je da je i na ovim izborima zabilježen značajan broj nevažećih glasačkih listića: onih koji su prazni ubačeni u kutije i onih na kojima su birači nešto dopisivali. Broj ovakvih listića biće poznat nakon utvrđivanja rezultata opštih izbora.

Glasanje u odsustvu  

Kandidat koalicije SNSD - DNS - SP za predsjednika RS Milorad Dodik dobio je 1.745 glasova birača koji su glasali poštom, u odsustvu, putem mobilnih timova, u DKP-ima i na potvrđenim listićima. CIK BiH je objavio kako je kandidat Saveza za promjene Ognjen Tadić dobio 3.340 glasova.

Kandidatu koalicije HDZ BiH - HSS - HKDU BiH - HSP Herceg Bosne Josipu Jerkoviću pripalo je 3.609, a kandidatu koalicije Domovina Ramizu Salkiću 3.520 glasova.

U trci za člana Predsjedništva BiH iz RS kandidat SzP Mladen Ivanić dobio je 10.570 glasova, dok je kandidat koalicije SNSD - DNS - SP Željka Cvijanović osvojila 5.137 glasova.

Kada su u pitanju izbori za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva, i dalje vode kandidat SDA Bakir Izetbegović, koji je u međuvremenu dobio 2.378 glasova, i Dragan Čović, kandidat HDZ BiH, sa 2.369 glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije