BiH

Ističe rok za prijavu za lokalne izbore: Naklonost birača "love" stotine stranaka i udruženja

Ističe rok za prijavu za lokalne izbore: Naklonost birača "love" stotine stranaka i udruženja
Ističe rok za prijavu za lokalne izbore: Naklonost birača "love" stotine stranaka i udruženja

BANJALUKA - Na predstojećim oktobarskim lokalnim izborima u BiH će na megdan izaći rekordan broj kandidata i stranaka, a prijavljeno je ukupno 107 stranaka, čak 309 nezavisnih kandidata, 52 grupe građana i šest udruženja. Rok za prijavu ističe danas, a manje-više poznato je koji kandidati i koalicije će u oktobru ove godine tražiti povjerenje birača.

Kao i prethodnih godina, najveća bitka vodiće se u velikim centrima, a po svemu sudeći najveća borba biće u Tuzli, u kojoj će se politički sučeliti čak osam kandidata. Što se tiče RS, i za jedan i za drugi blok će od presudne važnosti biti Banjaluka, u kojoj će dva najveća rivala biti Igor Radojičić ispred koalicije SNSD, DNS i SP, i Dragan Čavić, kandidat opozicionog Saveza za promjene. Iako pozicija prvog čovjeka Banjaluke nema direktan uticaj niti na entitetsku niti na državnu vlast, smatra se da će kandidat koji pobijedi u najvećem gradu RS biti ključan za dinamiku nakon izbora, odnosno za šanse političkih blokova na narednim opštim izborima za dvije godine. Čavić je juče nakon sjednice Predsjedništva stranke izjavio da će oni na izbore izaći sa svojim listama u 52 lokalne zajednice, a da će u još pet opština kandidati NDP-a biti na listama drugih stranaka.

"Uz podršku stranaka SzP, kandidati NDP-a za načelnike, odnosno gradonačelnika potvrđeni su u opštinama Šipovo i Šamac, te u Banjaluci. Osim toga, imamo kandidata za načelnika opštine Foča, ali zbog problema do kojih je došlo Krsmanović će se pojaviti kao kandidat SRS", rekao je on.

Pored Banjaluke, najviše neizvjesnosti može se očekivati u Trebinju, gdje će glasove tražiti Slavko Vučurević, aktuelni gradonačelnik kojeg podržava SzP, i Luka Petrović, poslanik SNSD-a i generalni sekretar ove stranke.

I u Sarajevu se očekuje vruća politička jesen, u čijim će se opštinama sukobiti neki od najprominentnijih političkih ličnosti u FBiH. Za razliku od Banjaluke, pozicija gradonačelnika Sarajeva je gotovo protokolarna, a stvarna moć nalazi se u nekoliko sarajevskih opština, u kojima će se s jedne strane sukobiti zajednički kandidati SDA i SBB sa kandidatima SDP, DF i Naše stranke. Tako će, na primjer, u opštini Stari grad najveći rivali biti Suad Handanagić iz SBB-a, uz podršku SDA, i Ibrahim Hadžibajrić, nestranački kandidat koga indirektno podržava SDP. U opštini Centar najviše šanse ima Nedžad Ajnadžić iz SDA, uz podršku SBB-a, a nisu bez šanse ni Igor Kamočaji iz SDP-a i Samer Rešidat, koga je kandidovao DF. Na Ilidži će se sučeliti Senad Memić iz SDA, uz podršku SBB-a, i Anes Mašić iz Naše stranke. 

Aktuelni gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović želi i peti mandat, jer se na čelu grada nalazi već 15 godina. Ozbiljnog kandidata ponudila je Naša stranka, koja je predložila doktora Adnana Burinu, poznatog neurologa. Iz oblasti zdravstva dolazi i kandidat SDA - SBB. Riječ je o Bahrudinu Hadžiefendiću, ministru zdravstva TK, kojeg ovih dana povezuju s djedom Muhamedom Hadžiefendićem, koji je kao bojnik 13. SS jedinice podržao osnivanje SS divizije sastavljene od bh. muslimana i sarađivao sa NDH. DF se odlučio za čovjeka iz policije, Alena Gadžu, koji je nešto više od mjesec dana obavljao dužnost ministra unutrašnjih poslova MUP-a TK. Međutim, zbog neslaganja aktuelni premijer Bego Gutić je izvršio rekonstrukciju Vlade i Gadžo je ostao bez te pozicije.

Ekonomista Nedim Čaušević kandidat je Stranke za BiH, a među nezavisnim kandidatima su Elmir Mujkanović, bivši direktor Elektrotehničke škole Tuzla, te Zlatko Berbić, vlasnik Radio Kameleona i firme "Coloseum", koji se kandidovao i na prošlim izborima. Najzanimljiviji izbor imala je Tuzlanska alternativa. Stranka je izabrala Amiru Malkočević, finansijskog službenika Rudnika uglja Šikulje. Prethodno je pozvala sve građane koji misle da mogu biti kandidati da pošalju prijavu mailom. Na taj način odabrana je Amira Malkočević. Iako je, prema podacima CIK-a kandidata najavila i Bosanska patriotska stranka - Sefer Halilović, ona je odustala od kandidature.

Kada su u pitanju ostali gradovi u RS, prema ocjeni dobro upućenih stranačkih aktivista stvari na terenu su manje-više jasne, a i u jednom i u drugom bloku su svjesni snage kojom raspolažu. Prema nezvaničnim informacijama, u Zvorniku sigurnu pobjedu odnosi aktuelni načelnik ove opštine iz SNSD-a Zoran Stevanović, kojeg će podržati i DNS i SP, dok njegov protivkandidat Dragan Kojić u ovom duelu nema gotovo nikakve šanse, što neki od njih u nezvaničnim razgovorima i priznaju. Što se tiče Bijeljine, i tamo će biti dosta neizvjesno jer u trku za gradonačelnika ovog grada se upuštaju dojučerašnje stranačke kolege Mićo Mićić iz SDS-a i Zlatko Maksimović, koji je SDS zamijenio pokretom Uspješna Srpska. Iza Mićićeve kandidature stale su sve opozicione stranke u RS, dok Maksimovića podržavaju SNSD, DNS, SP i SRS - dr Vojislav Šešelj.

Poslije dosta turbulencija SNSD je uspio doći do kandidata koji će se boriti za gradonačelničku funkciju u Doboju, a to je Milorad Živković iz ove stranke, koji će se suprotstaviti Obrenu Petroviću, kandidatu SDS-a, a kojeg podržavaju ostale stranke Saveza za promjene, a moguće je i DNS, koji u ovom gradu ima tradicionalno dobre odnose sa SDS-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije