BiH

Istraživanje Nezavisnih novina: Zaradili duplo više nego što su potrošili

Istraživanje Nezavisnih novina: Zaradili duplo više nego što su potrošili
Istraživanje Nezavisnih novina: Zaradili duplo više nego što su potrošili

BANJALUKA - Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH jedna je od rijetkih koja, sudeći barem po finansijskim izvještajima, opravdava svoje postojanje jer je tokom prošle godine za budžet BiH ostvarila prihod od čak 8.162.339 KM.

Najveći dio prihoda ove agencije odnosi se na prihode od naknada za izdavanje, obnovu i izmjenu dozvole za stavljanje lijeka u promet.

Po ovom osnovu Agencija je ostvarila 4.552.400 KM prihoda. Po osnovu kontrole kvaliteta lijeka Agencija je prihodovala 1.311.233 KM, dok je po osnovu davanja saglasnosti, odnosno dozvola za uvoz-izvoz lijekova i medicinskih sredstava ostvarila 1.037.726 KM priliva.

Od upisa, izmjene i obnove upisa medicinskih sredstava u registar medicinskih sredstava u budžet BiH slilo se 523.240 KM.

Za razliku od mnogih drugih, Agencija za lijekove i medicinska sredstva jedna je od rijetkih za koju je bh. javnost čula i koja je svojim saopštenjima i istupima u javnosti upozoravala na pojavu štetnih supstanci na tržištu BiH.

Agencija je osnovana Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima kao ovlašteno tijelo odgovorno za lijekove i medicinska sredstva koji se proizvode i troše u medicini u BiH. Agencija je samostalna upravna organizacija i ima svojstvo pravne osobe.

Sjedište Agencije je u Banjaluci, kontrolni laboratorij se nalazi u Sarajevu, a glavna kancelarija Agencije za farmakvigilanciju je u Mostaru.

Ova agencija nastala je na osnovu sporazuma potpisanog između Savjeta ministara BiH, Vlade RS i Vlade FBiH, a preuzeti su zaposlenici Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS, Zavoda za kontrolu lijekova FBiH i zaposlenici u Sektoru za farmaciju Federalnog ministarstva zdravstva koji su obavljali poslove iz nadležnosti Agencije.

Kada su u pitanju troškovi ove agencije, prošle godine ukupno je potrošila 4.418.215 KM, što u odnosu na izvršenje iz 2010. godine predstavlja smanjenje od 1.929.401 KM.

Za plate u 2011. godini za 98 zaposlenih osoba izdvojeno je 2.309.978 KM, dok su naknade bile 356.751 KM, a od toga za regres za godišnji odmor isplaćeno je 62.116 KM, dok je za topli obrok izdvojeno 170.700 KM.

Na putne troškove Agencije potrošeno je 125.381 KM, a od toga u zemlji 44.665 KM i inostranstvu 80.716 KM.

Troškovi telefonskih i poštanskih usluga u 2011. godini iznosili su 90.076 KM, dok je za održavanje i troškove četiri službena vozila potrošeno 49.345 KM, samo na gorivo je otišlo 28.365 KM. Izdaci za tekuće održavanje opreme i zgrada evidentirani su u iznosu od 307.446 KM.

Na ugovorene usluge potrošeno je 427.474 KM, a najviše je otišlo na isplate komisija i drugih institucija i to 107.300 KM.

Na naknade za rad članova Stručnog vijeća Agencije potrošeno je 52.800 KM, a pravo na naknadu od 600 KM imalo je sedam imenovanih članova Stručnog vijeća.

Rad ovog vijeća definisan je Poslovnikom o radu koji je donesen uz prethodno pribavljeno mišljenje ministra civilnih poslova i njime je definisano da se sjednice održavaju po potrebi, a najmanje jednom mjesečno. Međutim, Stručno vijeće umjesto 12 propisanih održalo je svega tri sjednice.

U Izvještaju o radu Agencija navodi da su radili na uspostavljanju upravljanja kvalitetom ISO 9001, te da su u saradnji sa evropskim laboratorijama za kontrolu lijekova radili na donošenju podzakonskih akata, resertifikaciji kontrolne laboratorije, te na saradnji sa evropskim i međunarodnim institucijama za područje lijekova i medicinskih sredstava.

Inače, od 98 zaposlenih u ovoj instituciji većinom su visokoobrazovani stručnjaci sa naučnim zvanjima magistra i doktora nauka te specijalisti iz različitih grana farmacije.

Nataša Grubiša, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kaže da u radu Agencije pomažu i stručne komisije, odnosno tijela sastavljena od eminentnih i naučno priznatih ljekara, farmaceuta i univerzitetskih profesora iz različitih grana medicine.

"Poslujemo sa ograničenim ljudskim resursima, ponekad teško zamjenjivim", kaže Grubiša i dodaje da su uprkos teškoj godini i privremenim finansiranjem uspjeli prihodovati čak 63 odsto više od planiranog.

Grubiša naglašava da Agencija ima i problem, a to je nerješavanje jednog od programskih ciljeva Savjeta ministara BiH, odnosno usvajanje esencijalne liste lijekova, te da je razlog tome neusaglašenost između entitetskih ministarstava zdravlja u fazi u kojoj oni odlučuju.

Takođe, još jedan od problema je i Pravilnik o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH.

"Nadamo se da smo svojim dosadašnjim radom, rezultatima i odgovornošću u očima društva opravdali postojanje i stekli dobre preduslove za dalje usavršavanje i napredovanje kako u stručnom, tako i u institucionalno-funkcionalnom smislu. Da bismo nastavili dalje i obezbijedili zaštitu zdravlja stanovništva kroz kvalitetne, bezbjedne i efikasne lijekove i medicinska sredstva potrebno je još truda, ali i razumijevanja i podrške od strane najviših predstavnika vlasti BiH", zaključila je Grubiša.

(U ponedjeljak: Analiza rada Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika)

  • Potrošili - 4.422.865 KM
  • Prihodovali - 8.162.339 KM
  • Bruto plate - 2.309.978 KM (98)
  • Naknade - 356.751 KM
  • Putni troškovi - 125.381 KM
  • Telefonske i poštanske usluge - 90.076 KM
  • Troškovi za službena vozila (4) - 49.345 KM
  • Iznajmljivanje zgrada - 77.636 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije