BiH

Istražujemo koja imena će birati poslanici NS RS

Istražujemo koja imena će birati poslanici NS RS
Istražujemo koja imena će birati poslanici NS RS

BANJALUKA - Nebojša Radmanović i Sredoje Nović iz SNSD-a, Dragutin Rodić iz DNS-a te Ognjen Tadić i Darko Babalj iz SDS-a činiće Klub Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

O ovome će biti odlučeno na sjednici Narodne skupštine RS koja će biti održana prekosutra, a na kojoj će pored delegata za Dom naroda parlamenta BiH biti izabrano i 28 delegata koji će činiti Vijeće naroda RS.

"Očekujemo da bez ikakvih problema završimo izbor delegata za Dom naroda parlamenta BiH i Vijeće naroda RS, jer su stranke i pozicije i opozicije dogovorile imena", rekao je juče Radovan Vuković, predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Narodne skupštine RS.

On već danas očekuje da Centralna izborna komisija BiH potvrdi liste kandidata koje su joj dostavljene 4. decembra i praktično da zeleno svjetlo da budu birani delegati u domove naroda parlamenta BiH i Narodne skupštine RS. Što se tiče dogovora među partijama, najzanimljivije je bilo u opozicionim redovima, gdje je na kraju odlučeno da SDS da dva delegata za Dom naroda parlamenta BiH, i to Ognjena Tadića i Darka Babalja, iako je prvobitno bio dogovor da jedno mjesto dobije Igor Crnadak iz PDP-a. Na kraju je odlučeno da PDP i NDP imaju po jednog delegata u Vijeću naroda RS.

"PDP je predao listu za Vijeće naroda i očekujemo da imamo svog jednog člana. Nismo predali listu za Dom naroda s obzirom na to da smo postigli dogovor u okviru Saveza za promjene koji podrazumijeva našeg člana u Vijeću naroda, a podršku kandidatima SDS-a za Dom naroda. Ostatak sporazuma će se implementirati u narednim danima kroz formiranje Savjeta ministara BiH", rekao je Crnadak.

Nezvanično saznajemo da će upravo PDP, odnosno Crnadak sjesti u jednu od fotelja ministarstva iz kvote koja pripadne RS te da će ova stranka u zamjenu za odustajanje od kandidature za Dom naroda imati i jednog zamjenika ministra u Savjetu ministara BiH.

Kada je u pitanju Vijeće naroda RS, u strankama nisu bili raspoloženi za priču o imenima koja će biti izabrana, naglašavajući da je promjena odluke o tome za koga glasati moguća i na sam dan zasjedanja Narodne skupštine.

Prema nezvaničnim informacijama potvrđenim iz nekoliko izvora, u Vijeću naroda RS od ukupno 28 delegata stranke iz RS imaće njih 16, i to osam u Klubu Srba, u kojem će sjediti Mirko Kojić, Pero Petrović i Ljubica Miljanović iz SNSD-a, Ostoja Dragutinović i Risto Marić iz SDS-a, Živko Marjanac iz SP-a te Milan Đukić iz PDP-a i Vojislav Gligić iz NDP-a.

Što se tiče Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS, stranke iz RS od ukupno osam delegata imaće četiri, i to dva SNSD i po jednog Socijalistička partija i SDS.

Iz SNSD-a u ovaj klub sasvim sigurno ulazi Nada Tešanović, aktuelni ministar porodice omladine i sporta, i Ivka Ristić, poslanik ove stranke u prethodnom sazivu NS RS, dok će iz SP-a u Klub Hrvata sasvim sigurno ući i Predrag Gluhaković, potpredsjednik NS RS. Koalicija "Domovina" u Klubu Hrvata imaće jednog člana, kao i HDZ BiH, dok će dva imati HNS-NHI.

Najzanimljivije bi ipak moglo biti u Klubu bošnjačkog naroda u NS RS, gdje će biti predloženo da uđe njih pet iz SDA, te po jedan iz SBiH, SBB BiH i SDP-a. Zanimljivo je da se u Vijeću naroda iz SDP-a vide i Mirsad Đapo, koji je do sada bio potpredsjednik Vijeća naroda, i Enes Suljkanović, sada već bivši potpredsjednik RS.

"Zadnji dogovor je bio da pola mandata u Vijeću naroda sjedi Suljkanović, a pola Đapo, ali vidjećemo kako će se to završiti", ispričao je izvor "Nezavisnih".

U Vijeću naroda postoji i Klub ostalih u kojem sjede četiri delegata, a kako stvari sada stoje, svih četvoro daće stranke sa sjedištem u RS, od toga dva će imati SNSD, a po jednog SP i najvjerovatnije DNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije