BiH

Ivancov: Zapad gura BiH u NATO uprkos protivljenju polovine zemlje

Ivancov: Zapad gura BiH u NATO uprkos protivljenju polovine zemlje
Foto: Ilustracija | Ivancov: Zapad gura BiH u NATO uprkos protivljenju polovine zemlje

BEOGRAD - Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je da su pokušaji da se BiH uvuče u NATO sve energičniji, ali da je da bar jedan dio zemlje protiv toga.

On kaže da Rusija smatra da članstvo u NATO ne doprinosi jačanju realne bezbjednosti neke zemlje.

"Protivimo se daljem širenju NATO-a na Balkanu. Ali to je suvereni izbor naroda i država. Vidimo da u BiH nema jedinstva u korist članstva u NATO-u. Bar jedan dio zemlje je protiv toga", rekao je Ivancov za "Sputnjik".

Odgovarajući na pitanje da li je u toku konfrontacija Rusije i SAD u BiH, Ivancov kaže da ove dvije zemlje imaju zajedničke interese, makar u tome što žele stabilnost.

"Ne želimo novi sukob, ni u BiH, ni na Balkanu u cjelini. Naše ocjene i pristup mnogim pitanjima razvoja BiH se razilaze, ali mi razgovaramo i bar dosad smo se trudili da pronalazimo razumne kompromise. Istina, posljednjih četiri-pet mjeseci politika i retorika Amerikanaca prema Rusiji postale su oštrije", naveo je Ivancov.

On je dodao da Rusija nema razlog za pretpostavku da bi se BiH mogla priključiti antiruskim sankcijama.

Ivancov je ocijenio da nema ništa loše u interesima Moskve da bude prisutna u BiH i naglasio da Rusija, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, politički podržava BiH.

"Uticaj nije tako loša stvar. Sve zavisi od toga kakvim ciljevima teži. Naravno, kao i svaka država, želimo da budemo prisutni u BiH i da naše prisustvo odgovara interesima koje ima naša zemlja. Naši interesi su u razvoju obostrano korisnih veza u različitim oblastima", rekao je Ivancov.

On je naglasio da je politička podrška Moskve BiH vezana za poštiovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Mi smo jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i naš uticaj u tim pitanjima je usmjeren, prije svega, na poštivanje Dejtona čiji je cilj stabilna, samostalna BiH, koja je dio regionalne saradnje, koja opet odgovara interesima svih naroda na Balkanu", rekao je Ivancov.

Kada je riječ o opasnosti da se BiH raspadne, Ivancov je rekao da ne želi da spekuliše na tu temu.

"Mi smo potpisali Dejtonski sporazum. Element tog sporazuma, osim ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda, jeste i teritorijalni integritet BiH. Mi smo na to stavili svoj potpis, to jest podržavamo teritorijalni integritet BiH kao samostalne zemlje", poručio je Ivancov.

Komentarišući pretpostavku da, u slučaju otcjepljenja Kosova od Srbije, dođe do prekrajanja granica na Balkanu, Ivancov je rekao da je to opet hipotetičko pitanje.

"U dejtonskom ustavu BiH piše da je to jedinstvena zemlja. Drugo je pitanje ako se narodi BiH, čisto teoretski, dogovore da treba da postoji nekakva drukčija teritorijalna organizacija u skladu sa procedurama predviđenim ustavom. Ali, ponavljam, to je čisto teoretsko pitanje", rekao je Ivancov.

Komentarišući tezu da Rusija svoje interese u BiH "gura preko predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika", on je naveo da je prirodno da Rusija, kada razvija odnose sa Srpskom, blisko sarađuje sa Dodikom jer je on predsjednik Republike Srpske.

"Tim prije što u našem pristupu i međunarodnoj politici i poštivanju Dejtonskog sporazuma ima mnogo toga zajedničkog. Uz to, imamo veoma široke veze sa Republikom Srpskom - ekonomske, kulturne, humanitarne", ukazao je Ivancov.

Komentarišući izjavu predsjednika Češke Miloša Zemana da u BiH može biti formirana baza terorista poslije njihovog poraza u Iraku i Siriji, Ivancov je rekao da je BiH u velikoj mjeri muslimanska zemlja i da je islam religija skoro polovine stanovništva BiH, ali da to ne znači da je BiH rasadnik terorizma.

"Da, ovdje ima radikalnih organizacija. Oko 300 građana BiH je učestvovalo u oružanim sukobima u Siriji i Iraku. Mislim da ih je oko 60 poginulo, a oko 70 se vratilo u zemlju. Mi sarađujemo sa vlastima, kako BiH, tako i Srpske radi suprotstavljanja terorističkoj prijetnji. Razmjenjujemo informacije, razgovaramo o tim temama i zainteresovani smo da se vrši kontrola kretanja lica koja se vraćaju iz Sirije i Iraka", naveo je Ivancov.

Govoreći o otvaranju ruskog kulturnog centra u Banjaluci, on je rekao da bi taj centar bio davno otvoren da sve zavisi samo od Ambasade Rusije u BiH, ali da se tim pitanjem bavi ruska Federalna agencija za pitanja Zajednice nezavisnih država dijaspore.

"Oni imaju svoje prioritete i raspored. Nažalost, nas za sada nema u tim planovima. S druge strane, u Banjaluci uspješno funkcioniše Odjeljenje Fonda `Ruski mir`. Postoji biblioteka i osnovan je hor `Aleksandar Nevski`. Tako da se veze i saradnja razvijaju po toj liniji", kaže Ivancov.

On je naglasio da bi bilo odlično da postoji direktna avionska linija između BiH i Rusije, dodajući da postoje ideje i planovi o tome koji još nisu ostvareni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije