BiH

Ivanić: Dosta je nasilja

Ivanić: Dosta je nasilja
Foto: Ilustracija | Ivanić: Dosta je nasilja

SARAJEVO - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladen Ivanić pozvao je vlast u Srpskoj da uvaži zahtjeve opozicije, naglasivši da je to je jedini način da stvari teku normalno.

"U protivnom, uvjeren sam, a opozicija u tome ima i moju podršku, da se mora reći - dosta je sile, nasilja, a posebno da je dosta proglašavanja izdajnicima onih koji korektno rade svoj posao i čija je jedina 'greška' što kritikuju vlast u Republici Srspkoj. Na vladajućim strukturama u RS je da riješe problem koji su proizveli",  rekao je Ivanić.

Ocijenio je i da je Nedeljko Čubrilović, kao predsjednik Narodne skupštine trebao mnogo šire da gleda na sve te događaje prošle sedmice te da pokaže veću političku zrelost.

"Nažalost, on se svojim potezima potpuno stavio na stranu vladajuće većine i sam napravio nekoliko krupnih grešaka. Najmanje dva poslanika uopšte nisu bila u sali Narodne skupštne, a on im je zabranio da učestvuju u daljnjem radu", rekao je Ivanić gostujući u programu "BN" televizije ističući da je to bio pokušaj da vladajuća većina pokaže silu.  

Naveo je i da je opozicija samo tražila da se razgovara o izvještaju glavnog revizora o stanju budžeta Republike Srpske u 2016. godini.

Optužbe ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, da su predstavnici Saveza za promjene izdajnici, a predsjednik SDS-a Vukota Govedarica dezerter s kojim ne želi da razgovara, ocijenio je kao “strašne“, imajući u vidu da te političke kvalifikacije daje ministar policije.

"Bilo je tužno gledati Narodnu skupštinu u kojoj policija zabranjuje poslanicima opozicije da uđu u salu i iznesu svoje stavove. Sve se moglo završiti da je stavljen izvještaj glavne revizije na dnevni red, što je moralo da se uradi, kao što je to bio slučaj i svih ranijih godina. Šta je u takvoj situaciji opozicija mogla da uradi? To je bio teror skupštinske većine, suprotan svakoj logici. Mislim da ulazimo u ozbiljnu fazu i oni koji misle da će se sve završiti tako što će sljedeći put, kada se sazove Skupština, sve poteći normalno, grdno se varaju. Vlast je u ovom slučaju prešla mjeru i dovela je opoziciju u Republici Srspkoj da više nema izbora i da se istinski mora boriti za svoja prava. Sve drugo bilo bi saginjanje glave i prihvatanje potcjenjivanja opozicije, što se ne smije dogoditi", rekao je Ivanić.

Ivanić je zaključio da opozicija u RS samo traži da se Narodnoj skupštini vrati legitimitet i "da ne bude samo protočni bojler kroz koji sve prolazi".

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije