BiH

Ivanić: Imamo mehanizme da 'zaobiđemo' odluke Ustavnog suda

Ivanić: Imamo mehanizme da 'zaobiđemo' odluke Ustavnog suda
Ivanić: Imamo mehanizme da 'zaobiđemo' odluke Ustavnog suda

Trojni sastanak lidera BiH, Srbije i Hrvatske bi, po mišljenju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, doprinio smirivanju napetosti i imao pozitivne implikacije po cijeli region.

Ivanić smatra da situacija na Balkanu "dominantno zavisi od odnosa u trouglu Zagreb—Sarajevo—Beograd“ i predlaže trojni sastanak lidera BiH, Srbije i Hrvatske. To bi, po njegovom mišljenju, doprinijelo smirivanju napetosti i imalo pozitivne implikacije po cijeli region.

"Ta ideja koju sam iznio mislim da ima šanse da se razvije, ne do kraja ove godine, ali sigurno u prvoj polovini iduće. Od nje bi, uvjeren sam, svi imali koristi, i iz tog razloga smatram da će ona naići na pozitivne reakcije. Ona je iznijeta i sada je na drugim učesnicima da na nju odgovore“, rekao je Ivanić za "Sputnjik" dodajući da prije svega tu misli na lidere država van Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Predsjedništva BiH se osvrnuo i na odluku Ustavnog suda BiH koji je poništio rezultate referenduma o Danu Republike Srpske, održanog 25. septembra.

"Iz onoga što su mediji objavili ispada da je Ustavni sud poništio rezultate referenduma. To tek ne razumijem, jer ne vidim kako se mogu poništiti rezultati… Rezultati su poznati, više od 99 odsto stanovništva Republike Srpske želi da se 9. januar obilježava kao njen praznik. Tu političku volju niko više ne može da promijeni. Svi pokušaju da se tu nešto uradi, da neko nametne srpskom narodu praznike i da određuje pravila po kojima će se on ponašati, u startu su osuđeni na propast. I sa referendumom i bez njega jasno je da će 9. januar biti praznik. Sve političke tenzije koje se razvijaju su kontraproduktivne i to samo pokazuje da ne može niko nikom u BiH nametati šta misli da je ispravno. Srpski narod će 9. januar slaviti, i mi imamo mehanizme i načine kako to možemo da obezbijedimo i kako možemo, da upotrijebim taj termin, ’zaobići‘ te odluke Ustavnog suda. Formalno ih ispoštovati, a u suštini sačuvati 9. januar kao svoj najveći praznik“, ističe Ivanić, koji se ovih dana vratio iz Brisela.

Govoreći o toj posjeti, Ivanić je rekao da se susreo sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

"Ovo je bio prvi put da je on primio nekoga sa prostora BiH u svom mandatu. Razgovor je bio vrlo pozitivan, ja gospodina Junkera znam dugi niz godina, i osjetio sam vrlo visoku spremnost i vrlo pozitivan odnos prema nama, rekao bih čak i malo pozitivniji nego što sam očekivao. To je dobro, jer doskora je bio negativniji nego što smo to zaslužili. To znači da mi sada imamo podršku i da ćemo 9. decembra dobiti upitnik, a da BiH čeka obaveza da na njega odgovori. Mi ćemo sasvim sigurno stići da to uradimo u nekom periodu od šest do devet mjeseci, ali je više nego jasno da ćemo teško dobiti status kandidata dok se ne riješe neka politička pitanja, kao što su izbori u Mostaru i sprovođenje odluke Sejdić—Finci. I jedna i druga tema su dominantno teme odnosa između Bošnjaka i Hrvata, tako da je evidentno da bi, ako se to ne riješi, BiH mogla postati talac tih odnosa. Zato mislim da je ogromna obaveza mojih kolega u Federaciji da obe ove teme što je moguće prije razriješe“, kaže Ivanić.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije