BiH

Ivanić: Još se nije pojavio bošnjački lider koji je spreman da postigne dogovor sa Srbijom

Ivanić: Još se nije pojavio bošnjački lider koji je spreman da postigne dogovor sa Srbijom
Foto: N.N. | Ivanić: Još se nije pojavio bošnjački lider koji je spreman da postigne dogovor sa Srbijom

BEOGRAD - Unutar bošnjačkog političkog rukovodstva još se nije pojavio lider koji je iskreno spreman da postigne suštinski dogovor sa Srbijom, kaže srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, koji smatra da Srbija treba da nastavi pozitivan pristup prema BiH kakav sada ima.

"Kada god Bošnjaci treba da naprave taj pozitivni iskorak prema Srbiji, svi bošnjački lideri se vraćaju na ratnu retoriku, prošlost i pokazuju neiskrenost prema Srbiji", rekao je Ivanić u intervjuu za današnje "Večernje novosti".

Uoči predstojećeg sastanka tročlanog Predsjedništva BiH sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Ivanić izražava očekivanje da će Vučić zatražiti objašnjenje od bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića za njegove nedavne izjave o Kosovu.

S tim u vezi, srpski član Predsjedništva ukazuje da nijednim potezom niko iz Srbije ništa slično nije uradio prema BiH.

"Nije mi jasno zašto je Izetbegović imao potrebu da stvara loš ambijent prije sastanka kod predsjednika Srbije, u trenutku kada je nakon posljednje posjete predsjednika Vučića Sarajevu odnos između naše dvije zemlje bio veoma pozitivan", navodi Ivanić.

Predstojeći sastanak bi, kaže, trebalo da doprinese tome da se situacija na relaciji BiH-Srbija vrati na nivo prije zapaljivih Izetbegovićevih izjava o priznavanju Kosova, a uz to Ivanić ističe da je prijateljski odnos BiH i Srbije u interesu obe države.

"Izetbegović verbalno podržava stavove da ti odnosi budu dobri, ali suštinski, kada dođe do toga da se nešto konkretno uradi na terenu, onda je taj njegov odnos prema Srbiji drugačiji", objašnjava Ivanić.

Prema njegovim riječima, vidjećemo da li je zapaljiva retorika bošnjačkih političara samo uvod u to da se ne postigne dogovor o granici između Srbije i BiH.

"Ako se to dogodi i rješenje bude stopirano iz Sarajeva, onda će svima biti jasno da kod bošnjačkih političkih lidera nema iskrenosti, a da tu ''lažnu iskrenost'' predstavlja Bakir Izetbegović", ističe Ivanić.

Kako kaže, sumnja da će se u skorijoj budućnosti pojaviti bošnjački političar i lider koji je spreman da sa Srbijom gradi prijateljski odnos, ali istovremeno smatra da Srbija sa svoje strane treba da nastavi pristup prema BiH koji sada ima.

"Taj pozitivan pristup daje Srbiji mnogo veću snagu i moralni autoritet od onih koji se stalno vraćaju u prošlost", naglašava Ivanić.

On poručuje da građani Srbije i Srpske mogu biti mirni kada je u pitanju Kosovo jer, kako kaže, dok god je on u Predsedništvu BiH, od priznavanja Kosova - nema ništa.

"Imamo sve mehanizme da to u startu sasječemo", zaključuje srpski član Predsedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije