BiH

Ivanić: Ko je očekivao da će preko Suda BiH napraviti novi OHR grdno se prevario

Ivanić: Ko je očekivao da će preko Suda BiH napraviti novi OHR grdno se prevario
Ivanić: Ko je očekivao da će preko Suda BiH napraviti novi OHR grdno se prevario

SARAJEVO - Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, rekao je danas u Sarajevu da će naredni dani pokazati kako će se drugi odrediti prema jedinstvenom stavu političkih stanaka i zvaničnika iz Republike Srpske, ali da smatra da je odluka Ustavnog suda BiH "potpuno nepotreban događaj koji će nas vratiti godinama unazad".

"Sva priča koja je bila zadnjih godinu dana oko pokušaja da se okrenemo budućnosti 'ne pije vode'. Očito u ovoj zemlji ima puno ljudi kojima je stalo da se samo bavimo prošlošću bez ikakvog efekta. Ove stvari se mogu jednostavno prevazići. Ako se hoćemo 'igrati', dovoljno je da Republika Srpska poništi ovaj Zakon o praznicima i donese zakon o svetkovinama. I šta ćemo onda? Sve ostaje isto. Ništa se ne mijenja", rekao je Ivanić.

Istakao je da Republika Srpska ima svoj odgovor i da je odgovor Republike Srpske - "Ne može se Dan Republike Srpske ukinuti ".

"Republika je nastala 9. januara i niko tim povodom ne može da otvara pitanja da li je ona rezultat rata ili je nastala voljom prije rata, što je, u krajnjem slučaju, pozadina svega ovoga", rekao je Ivanić.

Istakao je da "iskreno misli da treba sjesti i razumno pokušati doći do nekog rješenja".

"To rješenja mora podrazumijevati uvažavanje realnosti. Onaj ko je očekivao da će preko Suda BiH, kombinacije definitivno bošnjačkih sudija koji su bili članovi SDA, i stranaca napraviti novi OHR, grdno se prevario. Mi smo svi, posebno mi iz RS, imali to iskustvo sa OHR-om tipa Pedija Ešdauna i više nikad se neće moći prihvatiti nametnuta rješenja u ovoj zemlji, prihvatiće se samo ona oko kojih smo saglasni", poručio je Ivanić.

Dodao je da je Savez za promjene u proteklih godinu dana pokazao spremnost na kompromis, da se zajednički radi, ali da nikada neće pristati "na ponižavanje i eliminaciju institucija Republike Srpske".

Komentarišući činjenicu da će se ovim pitanjem baviti i Upravni odbor Vijeća za provođenje mira, koji je počeo danas da zasjeda, Ivanić je kazao da će sve ovo što je rekao novinarima reći i njima, "ali još drastičnije".

"Dobar dio stvari koje danas imamo posljedica je aktivnosti međunarodnih institucija, međunarodnih sudija. Vrlo jasno ću njih naznačiti možda i najodgovornijim za ovo što se desilo", rekao je Ivanić.

Dodao je da razumije lidera SDA i svog kolegu u Predsjedništvu Bakira Izetbegovića "koji želi da ostvari svoje političke ciljeve" ali da ne razumije "takozvanu neutralnu međunarodnu zajednicu što se svih ovih godina svrstavala u ovakvim slučajevima samo na jednu stranu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije