BiH

Ivanić: Odnos između brojnije i manje brojne zajednice ključno pitanje na Balkanu

Ivanić: Odnos između brojnije i manje brojne zajednice ključno pitanje na Balkanu
Foto: N.N. | Ivanić: Odnos između brojnije i manje brojne zajednice ključno pitanje na Balkanu

SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je tokom današnjeg obraćanja na panelu "Većine naspram manjina" na šestom Baku svjetskom forumu u Azerbejdžanu da odnos između brojnije i manje brojne zajednice predstavlja ključno pitanje odnosa na Balkanu, a i šire.

"Smatram da je Dejtonski mirovni sporazum postavio dobar okvir za rješavanje tog odnosa jer nije identifikovao pobjednike i poražene. Zato vjerujem da rješenja koja su uvedena Dejtonskim sporazumom mogu da posluže kao model i primjer za druga područja - kako uspostaviti ravnotežu u odnosu brojnijih i manje brojnih zajednica", naveo je Ivanić, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je istakao da je u Dejtonskom sporazumu postavljen balans između osnovnog demokratskog principa i zaštite prava manje brojnih grupa, što je ključni izazov sa kojim bi se mogla suočiti mnoga društva.

"Da bi se došlo do pravog rješenja, potrebno je učešće političara koji su spremni na kompromis", naglasio je Ivanić.

Tema ovogodišnjeg Baku foruma, koji se održava do 17. marta, je kako premostiti jazove u stvaranju inkluzivnih društava.

Baku forum već šesti put okuplja brojne aktuelne i bivše evropske i svjetske lidere na debatama o globalnim izazovima današnjice i ključnim aspektima o promjenama na kojima će se raditi u budućnosti. Osim šefova zemalja i vlada, Forum okuplja i lidere iz javnog i privatnog sektora i civilnog društva.

Ivanić je na marginama Samita razgovarao i sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, predsjednikom Albanije Ilirom Metom i premijerom Turske Binalijem Jildirimom.

Srpski član Predsjedništva BiH izrazio je očekivanje da će azerbejdžanska investicija u fabriku za preradu voća i povrća u Doboju uskoro biti završena i da će to biti povod za posjetu Alijeva.

On je zahvalio za donaciju za izgradnju Doma zdravlja u Kotor Varošu, koja je u završnoj fazi.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev pozdravio je napredak BiH na evropskom putu.

On je istakao da saradnja na većem broju projekata predstavlja još jednu potvrdu bliskih i prijateljskih odnosa dvije zemlje. Govorio je i o situaciji u regionu, izgradnji gasovoda i željezničke infrastrukture, koja bi trebalo da poveže Evropu i Aziju i stvori bolje uslove za transport roba.

Ivanić i premijer Turske konstatovali su da su bilateralni odnosi BiH i Turske dobri, a posebno je pozdravljeno povećanje obima trgovinske razmjene do kojeg je došlo potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Sastancima su prisustvovali i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ambasador BiH u Turskoj i Azerbejdžanu Bakir Sadović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije