BiH

Ivanić: Političkom bitkom oko popisa upropastićemo šansu da odemo ka Evropi

Ivanić: Političkom bitkom oko popisa upropastićemo šansu da odemo ka Evropi
Ivanić: Političkom bitkom oko popisa upropastićemo šansu da odemo ka Evropi

BANJAKUKA - U BiH je u posljednih nekoliko mjeseci zabilježen zastoj i nepovoljna politička klima koja utiče na napredak zemlje na putu ka članstvu u Evropsku uniju, ocijenio je danas član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, gostujući na međunarodnom simpoziju posvećenom reformama i aplikaciji za prijem u članstvo EU, koji je počeo u Neumu.

Ivanić je rekao da je nakon ranijih pozitivnih procesa koji su zabilježeni u BiH, u ovom trenutku došlo do zastoja na ključnim pitanjima te stvaranja ambijenta političke isključivosti "koji neće nikome u BiH donijeti ništa dobro".

Ključnim problemima ocijenio je nepostizanje rješenja za Mostar, kao i probleme nastale nakon odluke o popisu stanovništva koji su, smatra, puka politizacija.

"Pitanje popisa se pretvorilo u jednu vrstu političke bitke - ko je pobjednik, a ko gubitnik, i tom svojom političkom bitkom upropastićemo šansu da odemo ka Evropi. Nadam se da će narednih dana ljudi doći sebi, jer ako na tako jednom osjetljivom pitanju kao što je popis ne postignemo kompromis, tu pobjednika nema", upozorio je Ivanić.

Mišljenja je da je ostalo još dosta posla na realizaciji ciljeva iz Reformske agende, ali da je sada nužan odlučujući iskorak i pozitivan politički ambijent, ali i hrabrost jednog dijela političkih lidera da preuzmu odgovornost.

"Ako ne riješimo pitanje popisa i ne stvorimo pozitivan politički ambijent, nećemo dobiti upitnik EU i nećemo ništa napraviti" zaključio je Ivanić.

Trodnevni međunarodni simpozij „A2A“ posvećen Refomskoj agendi i aplikaciji za prijem u članstvo EU, koji je danas počeo u Neumu, organizovala je konsultantska kuća Revicon koja je okupila brojne stručnjake i članove akademske zajednice iz BiH i regiona, poduzetnike te predstavnike međunarodnih institucija koji će razgovarati o provedbi ključnih reformskih procesa u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije