BiH

Ivanić: Predstavništvo nam vodi neko ko je više u Banjaluci nego u Izraelu

Ivanić: Predstavništvo nam vodi neko ko je više u Banjaluci nego u Izraelu
Ivanić: Predstavništvo nam vodi neko ko je više u Banjaluci nego u Izraelu

BANJALUKA - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas da postoje problemi u načinu funkcionisanja Predstavništva Republike Srpske u Izraelu, te da je to pitanje institucija Srpske i Izraela.

"Da li je normalno da imamo predstavništvo koje vodi čovjek koji provodi više vremena u Banjaluci nego u Izraelu, ili neko ko ima 95 godina... Ili to može biti neko mlađi, operativniji i okretniji", rekao je Ivanić novinarima u Banjaluci.

On nije htio da komentariše riječi predsjednika Srpske Milorada Dodika da će Srpska prekinuti kontakte sa Ministarstvom spoljnih poslova Izraela, ukoliko se utvrdi da je pismo te institucije u vezi sa Predstavništvom Srpske u toj zemlji autentično.

"Očito je da je Dodik sa nekim ljudima u tim ministarstvima imao neke svoje relacije i najbolje da ih on završi. Što se mene tiče, ovdje postoji institucionalno pitanje da li privatna firma može biti Predstavništvo Srpske i, ako može, po kojim kriterijumima je izabrana", poručio je Ivanić.

On je rekao da sa ambasadorom Izraela u BiH Boazom Rodkinom danas u Banjaluci nije razgovarao o Predstavništvu Republike Srpske u Izraelu i šefu tog predstavništva Ariju Livneu.

Ivanić je rekao da ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak jako dobro radi svoj posao, zbog čega osuđuje sve vrste napada na njega, koji su se desili proteklih dana.

"U Crnatkovom mandatu u Banjaluci je bilo više ministara nego od Drugog svjetskog rata naovamo. Ima moju podršku", dodao je Ivanić.

On nije htio da komentariše ponašanje "jednih i drugih" povodom otvorenog pisma Dodika Crnatku da njegova diplomatija ne donosi ništa dobro.

Govoreći o odbijanju predsjednika Srpske da se juče u Gradini rukuje sa američkim ambasadorom u BiH Morin Kormak, što je Ministarstvo spoljnih poslova BiH nazvalo nediplomatskim, Ivanić je istakao da je zahvalan svim ambasadorima, pa i Kormakovoj, jer su juče na tom stratištu bili zbog žrtava.

Ivanić je naveo da diplomatsko-konzularnu mrežu BiH treba podmlađivati, iako u njoj ima jako kvalitetnih ljudi.

"Ona u cjelini mora biti puno kvalitetnija", rekao je Ivanić.

Odgovarajući na pitanje o inicijativi PDP-a, čiji je počasni predsjednik, za smjenu Vlade Srpske i da li se i sam vidi u toj Vladi, Ivanić je rekao da se ne vidi u takvim kombinacijama.

On je s tim u vezi rekao da bi u procesu smjene Vlade trebalo računati na opoziciju, a moguće i na dio vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije