BiH

Ivanić: Sankcionisati odgovorne za napad na Vučića

Ivanić: Sankcionisati odgovorne za napad na Vučića
Ivanić: Sankcionisati odgovorne za napad na Vučića

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra nedopustivim da zbog napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji u Potočarima nije otvoreno pitanje odgovornosti i da se cijela stvar razvodnjava.

Ivanić je rekao da će lično insistirati i istrajati na tome da odgovorni za taj napad budu sankcionisani.

„To mora biti obaveza svih institucija u BiH, pa i srpskih predstavnika u institucijama BiH. Oni moraju da insistiraju na pronalaženju odgovornih i počinilaca jer se mora konačno znati ko je odgovoran za to što se desilo, rekao je Ivanić za "Glas Srpske".

On je naveo da varijanta da niko nije odgovoran ne znači ništa.

„Ovakvim ponašanjem dalo bi se zeleno svjetlo da se takvi napadi mogu i dalje ponavljati i da svako može raditi šta hoće bez ikakvih sankcija. Očito da je u ovom slučaju riječ o tome da se pokušava izigrati odgovornost, i to ne može da se tolerište, zaključio je Ivanić.

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Lazar Prodanović kaže da su skandalozni zaključci Savjeta ministara BiH nakon izvještaja bezbjednosnih agencija o napadu na premijera Srbije.

„Kako je moguće da ne bude zatražena smjena onih koji su bili zaduženi za bezbjednost komemoracije u Potočarima? Da je BiH normalna zemlja već bi neki čelnici iz bezbjednosnog sektora iz moralnih razloga podnijeli ostavke, a kako to nisu učinili, onda je to morao da zatraži Savjet ministara, rekao je Prodanović.

Prodanović kaže i da je nedopustivo da se teroristički napad u Zvorniku u kojem je ubijen policajac toliko razvodni da se nakon silne rasprave o tome briše u zaključcima odrednica terorizam i sve se svodi na slučajni incident.

„Ni parlament niti Savjet ministara nisu imali snage da nazovu stvari pravim imenom, a Tužilaštvo nije ništa preduzelo da budu otkriveni organizatori“, rekao je Prodanović.

Profesor Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Dragomir Keserović kaže da je činjenica da se u BiH različito gleda na terorističke aktivnosti, pa i na napad u Zvorniku, te da upravo to različito gledanje daje prostor terorizmu.

On ocjenjuje da se sigurno ne bi desili napadi u Potočarima i u Zvorniku da njihovi akteri nisu znali da imaju podršku dijela države.

Ekspert za bezbjednost iz Beograda Zoran Dragišić kaže da je terorizam u BiH politički problem, jer bošnjački političari pokušavaju da iz političkih razloga tome daju drugu kvalifikaciju i dimenziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije