BiH

Ivanić: Svi problemi u regionu utiču na BiH

Ivanić: Svi problemi u regionu utiču na BiH
Ivanić: Svi problemi u regionu utiču na BiH

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić izjavio je da svi problemi i tenzije u regionu imaju veliki uticaj na BiH, te naglasio da je perspektiva članstva u EU veoma značajna za cijeli Balkan.

"Svi problemi i tenzije u regionu imaju veliki uticaj na BiH, jer smo mi u srcu Balkana. Nama je evropska perspektiva veoma bitna i ja sam u tom pogledu, bez obzira na sve, ipak, optimističan. Ako smo izolovani, unutrašnji sukobi i razlike su veći. U širem okruženju takva vrsta sukoba postaje manje relevantna", istakao je Ivanić sinoć, obraćajući se učesnicima kongresa Evropske narodne partije na Malti.

Ivanić se osvrnuo i na obaveze koje pred BiH stoje na evropskom putu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

"Mi svoje obaveze moramo da ispunimo. Svjesni smo da to neće biti lako. Ipak, ako se pogleda situacija u BiH 22 godine poslije rata, napredak je, bez obzira na sve, vidljiv. Pozivam vas da radimo zajedno, da stabilizujemo region Balkana, a time i BiH", rekao je Ivanić.

On je ocijenio da je ovogodišnji kongres veoma važan za cijeli region, ali i za BiH jer su u fokusu rada teme koje se tiču budućnosti cijele Evrope i posebno oblasti Balkana.

Ivanić je naglasio i značaj usvajanja posebne Rezolucije o zapadnom Balkanu, kojom se daje jaka podrška evropskoj budućnosti cijelog regiona.

U usvojenoj rezoluciji navodi se da je proces evropskih integracija jedan od najuspješnijih instrumenata za jačanje mira, stabilnosti, tržišne ekonomije i demokratskih principa.

Evropska narodna partija pozvala je u usvojenoj rezoluciji članice i institucije EU da se više fokusiraju na region Balkana.

Tema ovogodišnjeg kongresa Evropske narodne partije je "Budućnost Evrope", a u fokusu kongresa su teme koje se tiču Balkana i Bregzita, kao i brojni izazovi s kojima se Evropa suočava, spoljna i bezbjednosna politika, migracije i terorizam.

Na kongresu Evropske narodne partije učestvuju brojni lideri iz Evrope i regiona, među kojima su lideri EU, predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, šefovi brojnih evropskih država i vlada, među kojima njemački kancelar Angela Merkel, kao i lideri evropskih političkih partija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH učestvuje danas i na Samitu lidera, koji će biti održan po završetku kongresa. Teme Samita su Bregzit i Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije