BiH

Iz Ministarstva odbrane BiH traže da Oružane snage prate civile, RS protiv?

Iz Ministarstva odbrane BiH traže da Oružane snage prate civile, RS protiv?
Iz Ministarstva odbrane BiH traže da Oružane snage prate civile, RS protiv?

SARAJEVO - Iz Ministarstva odbrane BiH upućena je inicijativa kojom bi obavještajne poslove koje radi Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) istovremeno radilo Ministarstvo odbrane, što je nedopustivo, kazala je juče Dušanka Majkić, član Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Milorad Dodik, predsjednik RS, juče je izjavio da kadrovi Saveza za promjene predlažu da u okviru Oružanih snaga BiH bude formirana obavještajna služba koja bi se bavila praćenjem civila, te da uvođenje nove nadležnosti u Oružane snage BiH predstavlja direktno ugrožavanje sigurnosti Republike Srpske.

Majkićeva (SNSD) je istakla da je ona, a vjerovatno i svi poslanici, dobila pismo u kojem pomoćnik ministra za obavještajno-sigurnosne poslove Marinko Šiljegović u ime Ministarstva odbrane traži da se proširi nadležnost u Zakonu o odbrani izvan kasarni.

"To je nedopustivo jer kapaciteti koje ima OSA su dovoljni za taj vid djelatnosti, a takođe Ministarstvo odbrane ima sporazum sa obavještajnom agencijom o razmjeni podataka. Vojnoobavještajni bataljon ima 200 ljudi i izradom Pregleda odbrane dovedeno je u pitanje njegovo postojanje u tom kapacitetu pa se sada gleda kako da opstanu", smatra Majkićeva.

Dodala je da pismo dolazi u ime Ministarstva odbrane i da je u pitanju inicijativa od predstavnika srpskog naroda, te da je Šiljegović slično pokušavao od 2012. godine.

Šemsudin Mehmedović (SDA), član Zajedničke komisije, kazao je da su na sjednici ove komisije razgovarali o ovakvoj inicijativi u vezi s organizovanjem obavještajnog sektora u Oružanim snagama BiH jer sve zemlje imaju takav sektor unutar svojih oružanih snaga.

Istakao je, međutim, da nema govora da bi se on bavio praćenjem civila.

"Koja će biti njegova djelatnost, treba da se definiše izmjenama zakona. Prejudiciranje je da će se kontrolisati civili. O tome nema govora. Neće biti preklapanja sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom", tvrdi Mehmedović.

Borislav Bojić (SDS), zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, rekao je juče da nije dobio ovakvo pismo i da ne može stoga komentarisati nešto što nije vidio. "Nezavisnim" je isto rekao i Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pojašnjavajući da ti dokumenti još nisu došli na Savjet ministara, pa s njima nije ni upoznat. I Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH, kazao nam je da ne može da komentariše te navode, te da će se o tome izjasniti narednih dana. Sarkastično je rekao da je "Milorad Dodik naš predsjednik, on je u svemu u pravu". Izjavu Marine Pendeš, ministra odbrane BiH, i samog Marinka Šiljegovića, nismo uspjeli dobiti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije