BiH

Izbor predsjednika FBiH sljedeće sedmice

Izbor predsjednika FBiH sljedeće sedmice
Izbor predsjednika FBiH sljedeće sedmice

SARAJEVO - Izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH u petak je ponovo skinut s dnevnog reda zbog nastavka konstituirajuće sjednice Doma naroda parlamenta FBiH.

Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda FBiH, pojasnila je da je tačka odgođena jer nije došlo do popune liste za izbor predsjednika i potpredsjednika, odnosno nedostaje prijedlog kandidata iz reda srpskog naroda, te da vjeruje da će izbor rukovodstva biti okončan naredne sedmice.

Slaviša Mihajlović, delegat u Domu naroda FBiH iz reda Srba (SNSD), rekao je u petak novinarima da je ova stranka zainteresovana za poziciju potpredsjednika FBiH.

Jasenko Tufekčić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda FBiH (SDA), rekao je da želi da vjeruje da demokratija polaže svoj test, te da FBiH ima ravnopravne narode i klubove tih naroda koji su legitimno izabrani.

"Imamo Klub Srba i očekujemo kandidata iz Kluba. Svi politički pregovori nam govore da bi to trebalo da bude u narednoj sedmici tako da na taj način riješimo pitanje rukovodstva FBiH, te da uslijedi imenovanje mandatara federalne vlade i sve ostalo", rekao je u petak Tufekčić.

Slaviša Šućur, delegat u Domu naroda FBiH iz Kluba Srba (SDP), rekao je da je tek ove sedmice SDP dobio zvaničan zahtjev za sastanak od lidera vladajuće koalicije koji su im rekli da su se jednostavno našli u problemu i da nisu u stanju da obezbijede tu podršku bez SDP-a.

"Očekujem da ćemo u subotu na sjednici Glavnog odbora SDP-a upoznati odbor sa tom situacijom i iskreno se nadam da će tamo doći do stava koji će pomoći da se ova situacija riješi", rekao je Šućur.

Delegati u Domu naroda FBiH usvojili su Prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca ove godine, prema kojoj budžet za period januar-mart iznosi 421.823.778 KM. Privremeno finansiranje može trajati do 31. marta, do kada bi Parlament morao usvojiti budžet FBiH.

Na sjednici po hitnom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH, koji je neophodan radi funkcionisanja grada Mostara. Osim nastavka konstituirajuće sjednice, u petak je održana i vanredna sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta FBiH u Sarajevu, na kojoj su odobrene odluke o privremenom finansiranju vanbudžetskih fondova za prva tri mjeseca ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije