BiH

Izetbegović: Ako RS krene putem Katalonije radiću ono što će raditi sve patriote u ovoj zemlji

Izetbegović: Ako RS krene putem Katalonije radiću ono što će raditi sve patriote u ovoj zemlji
Foto: N.N. | Izetbegović: Ako RS krene putem Katalonije radiću ono što će raditi sve patriote u ovoj zemlji

SARAJEVO - Ako RS proizvede drugo poluvrijeme, mislim da će ga izgubiti – nadam se politički, a ne vojno, kaže u intervjuu za DW Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH

"To nije država kakvu bismo željeli i za kakvu se moj otac zalagao i kakvu građani Bosne i Hercegovine zaslužuju. Ali prije svega – ta država je opstala. To je prva stvar za koju se moj otac borio“, rekao je Bakir Izetbegović o stanju u zemlji.

Kako kaže za "Dojče vele", BiH, uz sve probleme, unutrašnje blokade i kočnice – ide u pravom smjeru, ali presporo.

Na pitanje šta bi uradio "ako Republika Srpska krene putem Katalonije" i proglasi nezavisnost, Izetbegović je u intervjuu za DW rekao: „Radiću ono što će raditi sve patriote u ovoj zemlji – braniti ono na šta smo stekli pravo borbom od 1992-1995. pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom."

"Hajde da okrenemo pitanje: kako će oni pocijepati BiH?", zapitao je bošnjački član Predsjedništva.

Izetbegović kaže da su na strani koju on zastupa i Dejtonski mirovni sporazum, istorija, Ustav, pa i interes zemalja na Balkanu uključujući i Srbiju.

"...Interes Evrope – da nema ponovo rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada prije 103 godine – je na našoj strani. Imaćemo sve te silnice na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o scenariju otcjepljenja Republike Srpske, rekao da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH.

"Ako proizvedu drugo poluvrijeme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti – nadam se politički, a ne vojno", rekao je on.

Cijeli intervju možete pogledati video prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije