BiH

Izetbegović: BiH će sama da brine o svojoj bezbjednosti

Izetbegović: BiH će sama da brine o svojoj bezbjednosti
Izetbegović: BiH će sama da brine o svojoj bezbjednosti

ZAGREB - Nakon vanrednog sastanka na vrhu Predsjedničkog procesa Brdo-Brioni u Zagrebu predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i Bakir Izetbegović izjavili su kako je bezbjednosna situacija u BiH u pod nadzorom institucija države, te kako nema potrebe niti bi dozvolili bilo kakav nadzor stanja izvana.

Čović je kazao kako je BiH danas siguran partner u borbi protiv terorizma, te kako će se tu suradnju nastojati dodatno osnažiti.

Na pitanje je li Hrvatska od američke administracije na neki način zadužena za nadzor sigurnosnog stanja u BiH, vezanog uz najnovije terorističke napade, a kako se spekuliralo u medijima, Čović je odgovorio negativno.

“Mi moramo autonomno djelovati u BiH, ali isto tako moramo osposobiti naše agencije i institucije, sigurnosne, pravosudne, policijske da budu na razini zadatka”, rekao je Čović.

Čović je kazao kako se sigurnosni nadzor obavlja iskučivo autonomno, ali uz suradnju sa svim partnerima i globalno jer je to, kako je naglasio, jedini način borbe protiv terorističkih prijetnji sigurnosti.

“Ali da će neko izvana nadzirati proces u BiH, to sigurno neće”, zaključio je Čović.

Bezbjednosnu situaciju u BiH nazavo je zahtjevnom, složenom i teškom te punom iskušenja, kao i u ostatku svijeta.

Kazao je kako BiH možda ovu situaciju podnosi lakše nego Brisel i Belgija, zbog, kako je rekao, bolje prilagođenom ambijentu.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ocjenu kako Hrvatska po nalogu američke administracije nadzire stanje u BiH nazvao neozbiljnom i besmislenom.

“Bosna i Hercegovina će sama da se brine o svojoj sigurnosti”, poručio je Izetbegović.

Govoreći o vanrednom sastanku na vrhu Predsjedničkog procesa Brdo-Brioni u Zagrebu i potpisanom sporazumu između učesnika, Čović je izrazio nadu kako ovaj proces neće s vremenom “zahladiti” i biti zapostavljen, kao neki drugi potpisani sporazumi do sada, poput Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sastanak u okviru Predsjedničkog procesa Brdo- Brioni iocijenio je kvalitetnim i konstovao kako pomirenje i saradnju u regiji mogu najbolje da ostvare danas okupljeni politički akteri.

Vezana vijest http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Amerika-od-Hrvatske-trazi-da-nadgleda-bezbjednosno-stanje-u-BiH/338457

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije