BiH

Izetbegović: Čović neće blokirati stvari

Izetbegović: Čović neće blokirati stvari
Izetbegović: Čović neće blokirati stvari

SARAJEVO - SDA, DF Željka Komšića i HDZ BiH sa partnerskim strankama iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) definisali su programska načela za uspostavu i djelovanje vlasti na svim nivoima u BiH, a sam sporazum koji obuhvata usaglašene principe trebalo bi da bude potpisan do danas.

Saopštili su ovo danas popodne, u pauzi zajedničkog sastanka lider HDZ BiH Dragan Čović, Komšić i Bakir Izetbegović. Naglasili su i da ovaj dogovor nije u koliziji sa Sporazumom o uspostavi vlasti na nivou BiH, koji su DF i SDA 9. novembra poptisali sa opozicionim strankama iz RS okupljenim u Savezu za promjene. Na pitanje da li će, zbog ranije dogovorenog partnerstva HDZ BiH sa SNSD-om, današnji dogovor poremetiti njegov prijateljski odnos sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, Čović nije dao direktan odgovor.

"Nema nikakvog razloga da se bilo ko ljuti na mene. Između mene i Dodika ne postoje 'talovi' i 'dilovi'. Osim sa svojom krvnom vezom, ja nemam ni s kim druge veze koje stvaraju ekstra obaveze", kazao je Čović dodavši da će "na korektan i odgovoran način" pratiti šta će se desiti u RS, gdje se očekuje konstitutivna sjednica Narodne skupštine, na kojoj će se znati ko ima većinu za sastav Vlade - SNSD ili Savez za promjene.

Izetbegović je dodao da "Čović sigurno neće blokirati stvari" te naglasio da su sporazumi sa HDZ-om i sa Savezom za promjene dovoljni za formiranje vlasti nakon opštih izbora održanih 12. oktobra.

"Sporazumi su kompatilibilni. U ovaj su dodati elementi na kojima je insistirao HNS, poput izmjene Izbornog zakona i očuvanja nacionalnog identiteta", izjavio je Izetbegović.

Komšić je poručio da DF neće tražiti nijednu hrvatsku, ali ni bošnjačku ministarsku poziciju u Vladi FBiH i Vijeću ministara BIH.

"Ostaju nam 'ostali'. Današnji dogovor je kvalitetan sa poštenim namjerama i bez želje da iko ikoga vara. Stekli su se uvjeti da se odmah formira vlast na nivou BiH, jer za to nema nikakvih prepreka", ustvrdio je Komšić naglasivši da očkuje da se što prije formiraju i vlade deset kantona i Federaceije BiH.

Čović je uvjeren da će do kraja godine biti imenovani svi mandatari, posebno mandatari Vijeća ministra i Vlade FbiH, što je nazvao "prevashodnim ciljem".

Dokument usaglašen između HDZ-a, DF-a i SDA sadržava deset tačaka: izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona, euroatlantske integracije, vladavinu prava, infrastrukturne projekte, očuvanje nacionalnog identiteta i osiguranje ravopravnosti, prava branitelja, održivi povratak, saniranje posljedica poplava i prevencije novih te konkrete mjere i rokove za realizaciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije