BiH

Izetbegović: Dodik cijepa BiH, Vučić promjenio retoriku

Izetbegović: Dodik cijepa BiH, Vučić promjenio retoriku
Foto: N.N. | Izetbegović: Dodik cepa BiH, Vučić promenio retoriku

Milorad Dodik od početka pokušava "pocijepati“ BiH i postao je glavni remetilački faktor, Aleksandar Vučić je promijenio retoriku i to neće destabilizovati BiH, rekao je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović i dodao da neće biti otcijepljenja ni jednog dijela BiH, sva mjesta pokolja, ostaće zauvijek u teritoriji BiH.

Na velikom programskom skupu SDA u Olimpijskoj dvorani Zetra, Izetbegović je rekao povodom "čistke" u stranci da "SDA na okupu drži ideja, ličnosti su prolazne".

"Drže je razlozi zbog kojih je osnovana, a to je potreba Bošnjaka da ima snažnu političku snagu koja će braniti njihov dignitet", ocijenio je on.

Izetbegović je naglasio da je SDA prije 20 godina pokrenula demokratske i reformske procese, odbranila BiH od svih uticaja koji su i danas prisutni. On je naglasio da je zasluga SDA što se oduprela razedinjenju BiH i da je na to ponosan.

Svjedoci smo nastojanja rušenja BiH, rekao je Izetbegović i naglasio da BiH treba stabilnost i napredak, a da politika Milorada Dodika i dalje to opstruiše.

"BiH se danas ponovo nalazi na istorijskoj raskrsnici. Jedan od puteva je EU integracija koja znači mir i sigurnost za građane, a drugi put je stranputica i ćorsokak, sve više je napada na cijelovitost i na Dejton, stigmatizuju se patriote i žele da razjedine BiH", naveo je on.

"Dodik od početka pokušava da "pocijepa“ BiH. On je odlikovao Karadžića koji je zadužen za genocid, takođe je nabavio velike količine oružja u RS iako sam ja i ranije upozoravao na militarizaciju u ovom entitetu. Ukoliko se Dodik ne zaustavi, biće problema sa BiH i njenim ulaskom u EU", rekao je Izetbegović.

On je istakao da će suprotstaviti svakoj vrsti nasrtaja na BiH i da je obaveza SDA da štiti teritorijalni integritet BiH.

“Neće biti otcijepljenja bilo kog dijela BiH i sva ona mjesta na kojima se desio pokolj, ostaće zauvijek u teritoriji BiH“, rekao je Izetbegović.

On je ukazao na ponižavajući odnos prema Hrvatima i Bošnjacima u RS, kao i na potrebu za boljim odnosima sa Srbijom i Hrvatskom.

"Aleksandar Vučić je promjenio svoju retoriku i to neće destabilizovati BiH, a u planu su i značajni projekti kao što je izgradnja Autoputa prema Beogradu. S Hrvatskom predsjednicom je bilo razgovora, ali se već dvije godine izbjegava dogovor oko izgradnje Pelješkog mosta, kao i odlaganje nuklearnog otpada uz granicu BiH pregovara se s RS, a ne s nama. To se mora popraviti", naglasio je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da SDA nije sastavljena od bošnjačkih nacionalista i da su stranke ljevice uvijek radile protiv interesa građana BiH i borile se za vlast.

On je upozorio da nema dovoljno kohezije u državi i da je neophodno međusobno uvažavanje i poštovanje. (N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije