BiH

Izetbegović: Moguće pogoršanje odnosa sa Hrvatskom

Izetbegović: Moguće pogoršanje odnosa sa Hrvatskom
Foto: Ilustracija | Izetbegović: Moguće pogoršanje odnosa sa Hrvatskom

SARAJEVO - Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović upozorio je kako je u predstojećem periodu moguće očekivati pogoršanje odnosa između njegove zemlje i Hrvatske a odgovorost za takav razvoj događaja prebacio je na hrvatsku stranu zbog "ignorisanja interesa, stavova i prava BiH".

"Ako Hrvatska nastavi s ignoriranjem interesa, stavova i prava Bosne i Hercegovine, ti odnosi koji su još dobrosusjedski neizbježno će se pogoršavati. Mnogo toga smo godinama gurali pod tepih i krajnje je vrijeme da se iskreno pristupi rješavanju decenijama starih otvorenih pitanja. Na to nas obvezuje i nedavno usvojena nova strategija Europske unije (za zapadni Balkan). I nas i Hrvatsku", kazao je Izetbegović u intervjuu koji je objavio portal Faktor.

Širenje netačnih informacija

Izetbegović je ustvrdio kako "i hrvatska i srpska strana", svaka iz svojih interesa, kako bi ostvarile svoje ciljeve, svjesno šire netačne informacije o radikaliziranju Bošnjaka i opasnosti od islamskog ekstremizma u BiH.

"Rade to i hrvatska i srpska strana. Hrvatskoj je cilj novi izborni zakon (u BiH), srpskoj nešto opasnije od tog – izgovor za vlastitu radikalizaciju, za stvaranje vlastitih paravojnih formacija, za tvrdnje o 'nemogućem životu sa Bošnjacima' i potrebi za 'izlazak iz propale zajednice koja se radikalizira' i tako dalje. Sve što oni rade, i planiraju raditi, imputiraće nama", ocijenio je Izetbegović dodajući kako u vezi s izbornim zakonom očekuje snažnije angažovanje međunarodne zajednice ne bi li se postigao dogovor prije maja odnosno prije zakonskog roka za raspisivanje izbora najavljenih za oktobar.

"Drske besmislice"

Posebno se obrušio na hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića kojeg je, ne birajući riječi, optužio za širenje "drskih besmislica" navodeći kao dokaz tome razgovore koje su obojica vodili u Briselu s predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Džozefom Dolom.

"Čović je govorio o stvaranju 'islamske države' u BiH i govorio je to pred predsjednikom EPP-a Dolom. Nakon te tvrdnje ja sam kazao da ću napustiti sastanak ako se nastavi s takvim drskim besmislicama. Cilj stavljanja takvih hipoteka na vrat Bošnjaka je pokušaj izjednačavanja strana, relativiziranja presude (Jadranku) Prliću i ostalima za udruženi zločinački poduhvat", kazao je Izetbegović.

Čoviću je predbacio i kako zbog želje za političkom trgovinom, ne precizirajući na što tačno misli, namjerno koči usvajanje sporazuma države s Islamskom zajednicom u BiH koji bi trebao regulirati njen status na način na koji je to ranije učinjeno s Katoličkom i Pravoslavnom crkvom.

Deseterostruko više pušaka od realne potrebe

Na pitanje o naoružavanju policije u Republici Srpskoj hiljadama novih pušaka Izetbegović je odgovorio kako to jest razlog za zabrinutost.

"Nabavili su deseterostruko više pušaka od realnih potreba policije RS-a. Uznemirujuća je to poruka za sve normalne i dobronamjerne ljude u BiH", kazao je Izetbegović no istovremeno je pozvao sve u BiH da ne nasjedaju na provokacije i ne dopuste uvlačenje u politiku destabilizacije i sukoba.

Odgovor na naoružavaje policije u RS-u, kako je istakao, treba biti ubrzano približavanje članstvu u EU i NATO, tim prije što će se, kako očekuje Izetbegović, Milorad Dodik "u dogledno vrijeme" umoriti od pokušaja rušenja BiH baš kao i njegove pristalice.

Komentišući stanje u Stranci demokratske akcije (SDA) koju ugrožavaju učestali i sve žešći frakcijski sukobi Izetbegović je najavio kako će se nastaviti započeti proces unutrašnjeg čišćenja stranačkih redova od problematičnih kadrova.

"Bilo je, kako neki kažu, 'previše demokracije u SDA'. To vrijeme je iza nas", kazao je Izetbegović potvrdivši kako njegova imena neće biti na stranačkim listama za oktobarske izbore kao i da će ime kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH biti poznato u aprilu ili maju.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije