BiH

Izetbegović: Na ljeto tender za autoput Sarajevo-Beograd

Izetbegović: Na ljeto tender za autoput Sarajevo-Beograd
Foto: Anadolija | Izetbegović: Na ljeto tender za autoput Sarajevo-Beograd

SARAJEVO – Bakir Izetbegović, predsjedavajući predsjedništva BiH, sastao se danas sa Redžepom Tajipom Erodanom, a nakon sastanka je rekao da će na ljeto biti raspisan tender za izgradnju puta Sarajevo-Beograd, čime bi se utvrdilo koliko je zainteresovanih.

Izetbegović je rekao da su delegacije BiH i Turske razgovaralo o najznačanijem projektu, a to je izgradnja autoputa tzv. prstena koji vodi za Beograd preko Tuzle i Bijeljine i vraća se preko Požege i Višegrada u BiH.

"S obzirom da nema dovoljno frekvencije saobraćaja preko Goražda tu ćemo ići na jeftiniju varijantu brze ceste. Na ljeto ćemo ići sa tenderom koji će odrediti potencijalne investitore odnosno graditelje ovog autoputa", rekao je Izetbegović.

Na samom početku obraćanja Izetbegović je pozdravio turskog predsjednika i poželio mu dobrodošlicu u BiH.

Dodao je da Turska i BiH imaju veoma dobore odnose, te da je BiH uz Tursku kada je u pitanju stabilnost ovog dijela regiona.

"Uspjeli ste da se brinete na vrlo human način o tri miliona izbjeglica. Borite se protiv terorista. Vaše akcije na granicama Turske bile su veoma uspješne", samo su neke o riječi pohvala koje je Izetbegović uputio Erdoanu.

Ponovi je da Turska i BiH imaju najveći broj međusobno  potpisanih sporazuma.

"Trgovinska razmjena se između nas i Turske se popela na skoro 800 miliona američkih dolara", dodao je Izetbegović, te dodao da se nada da će novi sporazum koji uskoro trebamo potpisati ojačati ovu saradnju i da će se razmjena popeti na skroro milijardu evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije