BiH

Izetbegović: Ne može Dodik srušiti Dejton, a da ne sruši mir u BiH

Izetbegović: Ne može Dodik srušiti Dejton, a da ne sruši mir u BiH
Izetbegović: Ne može Dodik srušiti Dejton, a da ne sruši mir u BiH

SARAJEVO - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za hrvatski magazin Globus govorio je o Miloradu Dodiku, Republici Srpskoj, Danu Republike Srpske.

Komentarišući proslavu Dana Republike Srpske 9. januara u Banjaluci, Izetbegović je rekao da se radi o inatu i namjeri da se pažnja javnosti preusmjeri sa bitnih pitanja na nacionalne teme.

"Radi se o očekivanoj kombinaciji već viđenog iracionalnog inata i racionalne, pragmatične namjere da se pažnja naroda nanovo preusmjeri s ekonomskih i socijalnih pitanja na nacionalne teme. Ekonomija u entitetu Republika Srpska je u očajnom stanju, budžeti i fondovi su pred kolapsom, entitet je prezadužen, prosječna primanja radnika i penzionera su dvadeset posto niža nego u entitetu Federacija BiH, narod je gladan i treba mu ponuditi ‘kruha i igara’ kako bi se nagomilano nezadovoljstvo i negativna energija usmjerili na sukob s nepostojećim, virtualnim ‘neprijateljima Republike Srpske’ - umjesto na borbu protiv siromaštva i borbu protiv korupcije vlastitih vođa", rekao je Izetbegović u intervjuu za Globus.

Na pitanje da li je zadovoljan reakcijama međunarodne zajednice na proslavu Dana RS, lider SDA je istakao da diplomatija ostaje “pasivna pred političkim siledžijstvom”.

"Diplomatija uvijek, na početku, ostaje pasivna pred političkim siledžijstvom, naročito kada se radi o spretnim manipulatorima masa. A zatim se aktivira kada bude jasno da to neodgovorno siledžijstvo počinje kreirati politički i sigurnosni vrtlog koji se širi i postupno uvlači bliže i šire susjedstvo, destabilizira prilike i nanosi nesagledivu štetu svima. Ne može Milorad Dodik srušiti Dejtonski mirovni sporazum a da ne sruši mir u BiH i regiji i ne poništi napore i ogromna ulaganja koje je međunarodna zajednica uložila u taj mir", dodao je on.

Izetbegović je rekao da ne vjeruje da Dodik ima rusku, ili bilo čiju podršku da destabilizuje BiH i cijelu regiju.

"Preopasna je to igra. To nije ničiji interes, pa ni ruski", kazao je Izetbegović u intervju za list Globus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije