BiH

Izetbegović: Nema priznanja Kosova bez konsenzusa

Izetbegović: Nema priznanja Kosova bez konsenzusa
Foto: Ilustracija | Izetbegović: Nema priznanja Kosova bez konsenzusa

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da Kosovo ne može biti priznato dok za takvu odluku ne bude konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

On je poručio da nikada neće prihvatiti da BiH u svojim spoljnopolitičkim odlukama prati stavove Srbije ili Hrvatske, ili bilo koje druge zemlje, o bilo kojem spoljnopolitičkom pitanju. 

"BiH će svoju spoljnu politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH. Naravno da ćemo pri donošenju odluka uzimati u obzir i stavove drugih, pa i susjednih država, kao i EU, prema kojoj imamo obavezu prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, da približavamo spoljnopolitičke stavove", rekao je Izetbegović za "Kliks". 

Prema njegovim riječima, susjedne zemlje će morati da se nauče da odnose sa BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu. 

"Decenijama koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu kompanija iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, negirati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Savjeta bezbjednosti UN, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se spoljna politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH", ocijenio je Izetbegović. 

On je naglasio da je ovaj saziv Predsjedništva konsenzusom donio gotovo sve spoljnopolitičke odluke, te da jedina pitanja za koja nije bilo konsenzusa jesu otvorena pitanja sa Srbijom i Hrvatskom, kao i pitanja koja se tiču prošlosti. 

"Moje kolege u Predsjedništvu smatraju da BiH treba da prati stavove Srbije i Hrvatske u vezi sa otvorenim pitanjima. Oni smatraju da je ono što je u interesu Srbije ili Hrvatske po automatizmu i u interesu Srba i Hrvata u BiH, a time i u interesu BiH. Ja takvo razmišljanje ne prihvatam", rekao je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije