BiH

Izetbegović: Nema svrhe sastajati se, ne bi bila poslata poruka pomirenja

Izetbegović: Nema svrhe sastajati se, ne bi bila poslata poruka pomirenja
Foto: Ilustracija | Izetbegović: Nema svrhe sastajati se, ne bi bila poslata poruka pomirenja

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da na današnji sastanak u Mostaru, koji je sazvao predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, nije otišao jer je procijenio da susret nema kapacitet da uspije i da sa njega bude poslata dobra poruka.

Planirani radni ručak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića sa političkim liderima BiH otkazan je, jer su bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović, i predsjednik SBB Fahrudin Radončić otkazali dolazak.

"Nisam otišao zato što nije valjano pripremljena atmosfera za taj sastanak ili radni ručak. Ja sam od Čovića tražio da kontaktira Radončića, tako da se dogovorimo da se relaksiraju odnosi. Da se ne dogodi da ja budem u Mostaru na ručku dok ovdje oni napadaju Izvještaj o radu Savjeta ministara. Tako da se malo relaksira taj odnos između SBB-a i SDA. Međutim, jučerašnje izjave Radončića su zakovale jedan nejasan odnos njega spram mene i spram Savjeta ministara", rekao je Izetbegović za BHRT.

Izetbegović kaže da je nakon toga procijenio da nema svrhe sastajati se, jer neće biti poslata poruka pomirenja i dobrog odnosa i sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom, kao ni sa Radončićem.

"Da se to moglo postići, to bi vrijedelo odlaska u Mostar", rekao je Izetbegović.

Prema njegovom mišljenju, potreban je sastanak koalicionih partnera, sastanak sa partnerima iz Saveza za promjene, eventualno prošireni sastanak sa predsednicima svih parlamentarnih stranaka koje su se obavezale za ubrzani evropski put.

Takav sastanak, smatra Izetbegović, mogao bi biti organizovan u bilo kojoj instituciji u BiH, Predsjedništvu ili Parlamentu.

Ipak, on ocjenjuje da i pored svih problema koalicija na nivou države i Federacije postoji.

"Dok god se donose neke odluke, neki zakoni, dok god se neke stvari pomjeraju naprijed, ona postoji, samo što nije efikasna. Spora je i puna kočnica, bespotrebno opterećena konfliktima, ličnim odnosima lidera", smatra Bakir Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije