BiH

Izetbegović: Nikad više koalicija sa Radončićem

Izetbegović: Nikad više koalicija sa Radončićem
Foto: Nedžad Uglješa | Izetbegović: Nikad više koalicija sa Radončićem

SARAJEVO – Predsjedništvo SDA podržalo je na sjednici zaključke Vijeća za vanjsku politiku Evropske unije koji se odnose na BiH, rekao je Bakir Izetbegović, lider SDA, na konferenciji za medije.

Izetbegović je naglasio da se slaže sa stavom ovoga vijeća da nije dobro da Bosna i Hercegovina u ovom trenutku radi na nekim zakonima koji mogu dodatno usložiti situaciju misleći na Izborni zakon i član koji se odnosi na izbor člana Predsjedništva.

"SDA neće prihvatiti izmjene ovog člana dok se ne implementira Sejdić-Finci", kazao je Izetbegović i dodao da će stranka čijem je čelu uputitti nove izmjene izbornog zakona ali nakon što prijedlog HDZ-a BiH, prođe parlamentarnu proceduru.

Na novinarsko pitanje s kim od stranaka ne bi nikada više ušao u koaliciju Izetbegović je rekao da je to sigurno Fahrudin Radončić i SBB, te dodao da ni jedna bošnjačka partija ne bi trebala da ide u koaliciju sa Radončićem.

On je ukazao na potrebu da se izvrše izmjene Izbornog zakona kada su u pittanju implementacije odluka Ustavnog suda BiH. Pozvao je sve relevantne političke subjekte u BiH da prestanu sa blokadama i lošom retorikom.

"Izborna kampanja, treba da se zaustavi i da se u nju krene tek 30 dana pred izbore., mislim da je situacija u BiH nije tako teška koliko se to naduvava", rekao je Izetbegović.

SDA traži od svih političkih subjekata u bh. parlamentu da usvoje zakon o akcizama jer je to veoma važno.

"Za nas je prihvatljiv svaki zakon koji će osigurati transparentnost i isklljučliti mogućnost da sredstva od akciza idu u budžetsku potrošnju. Moraju biti izričito namjenjenja za cestogradnju", kaže Izetbegović.

Borjana Krišto, predsjedavajući Predstvaničkog doma BiH i zamjenik predsjednika HDZ-a BiH, potvrdila je da će izmjene Izbornog zakon BiH, koji je predložio Klub hrvatskog naroda u Domu naroda BiH, trebale naći na dnevnom redu naredne sjednice tog doma.

"Trebale su biti dostavljene temeljne odredbe zakona koje se mijenjaju tako da ja vjerujem da bi to trebala biti jedna od točaka dnevnog reda naredne sjednice Zastupničkog doma", naglasila je Krišto za Anadoliju. Ističe da su nužne izmjene Izbornog zakona BiH, te da će u parlamentu biti prilika da se čuju stavovi sviju u vezi sa ovim zakonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije