BiH

Izetbegović: Obnova stambenog fonda treba da bude prioritet

Izetbegović: Obnova stambenog fonda treba da bude prioritet
Izetbegović: Obnova stambenog fonda treba da bude prioritet

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH zatražilo je danas na sjednici od Vijeća ministara BiH i svih drugih nadležnih institucija u BiH da ubrzaju i intenziviraju aktivnosti i ulože dodatne napore na oporavku i obnovi područja pogođenih prirodnom nesrećom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je novinarima da nisu zadovoljni brzinom kojom se reaguje u saniranju posljedica.

- Ljeto prolazi i topli dani i mora se brže raditi. Prošle sedmice sam imao sastanak sa ljudima iz Federalne vlade i mislim da se u Federaciji BiH sporije radi nego u RS-u kada je u pitanju obnova domova - izjavio je Izetbegović novinarima.

Da bi se brže reagiralo i pomoglo ljudima, po njegovim riječima, mogu se preusmjeriti izvjesni fondovi, te sredstava iz nekih projekata. Naveo je da je potrebno nekih 15 do 20 miliona maraka u sljedeća dva mjeseca da bi se riješilo 90 posto tog problema.

- Posjetio sam Maglaj, Željezno polje, Topčić polje, Sanski Most i bio u situaciji da za svako od tih mjesta nađem jednu donaciju u rasponu od 200.000 maraka do milion. U Maglaju je to jedna sportska hala, u Željeznom polju obnova ceste itd. - kazao je Izetbegović napominjući da se sada treba fokusirati na objekte stanovanja.

Predsjedništvo BiH je takođe na današnjoj sjednici zatražilo da ubrzaju neophodne aktivnosti i procedure za implementaciju finansijskih sredstva prikupljenih na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, vodeći računa o urgentnim potrebama ugroženog stanovništva i štetama nastalim u pogođenim područjima, naročito u obnovi stambenog fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije