BiH

Izetbegović: Od SSP-a prave babarogu, očekujem odgovornu odluku Srpske

Izetbegović: Od SSP-a prave babarogu, očekujem odgovornu odluku Srpske
Izetbegović: Od SSP-a prave babarogu, očekujem odgovornu odluku Srpske

SARAJEVO – Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je danas da ta institucija nije u blokadi.

Dodao je da je o ovoj temi razgovarao sa Mladenom Ivanićem, članom Predsjedništva BiH iz RS, koji mu je, kako je naveo, rekao da se „naprosto radi o novinarskom spinu“.

„ Ivanić se čak pomalo ljutio na to što se takva vijest dala u medije da on blokira rad Predsjedništva. On to ne namjerava raditi“, rekao je Izetbegović.

Govoreći o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Izetbegović je apelovao na sve da se ozbiljno udube u taj materijal.

„Ničega tu opasnog za privredu i poljoprivredu u BiH nema. To je fazna prilagodba, to su kvote povoljne za nas. Naravno kad-tad treba prihvatiti konkurencijski pritisak koji dolazi od uređenih privreda i poljoprivreda EU. Ovaj put je to zaista fazno i lako i nikome nisu izašli u susret kao BiH. Neka ne prave babarogu i čudo od nečega što to nije. Nadam se da će u nedjelju u RS donijeti ozbiljne i odgovorne odluke u vezi sa tim. Bojim sa ako ovu priliku propustimo prvi problemi će za našu privredu i poljoprivredu nastati već na jesen u vezi sa izvozom“,  tvrdi Izetbegović.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko u ponedjeljak Ivanić ne stavi svoj paraf na SSP, s obirom na činjenicu da je izigran dogovor oko popisa stanovništva, Izetbegović je kazao da to Ivanić ne uslovljava.

„ Ivanić ne uslovljava SSP sa popisom. On jednostavno želi stav da ne bude sam u ovom teškom pitanju oko SSP-a. Ne želi da vlasti u RS sav teret te odluke prebace na njega, a da benefite uzmu sebi jer će benefiti biti nedvosmisleni. Želi da podijeli tu odgovornost i težinu pritiska“,  tvrdi Izetbegović.

Komentarišući konstataciju da se Ivanić opredijelio za neki drugačiji pristup kada je riječ o odlučivanju u Predsjedništvu, Izetbegović se složio s tim.

„Ivanić je odlučio da se naljuti da tako kažem. Mislim da pravih razloga za to nema. Možda mu je dobrodošla ova stvar sa popisom da promijeni odnos. Zašto je to tako i do kada će to trajati, hoće li nakon 2. oktobra biti bolji vidjećemo. Sa svoje strane se trudim da se ti odnosi poprave“,  rekao je Izetbegović.  Tvrdi da je imao niz kontakata sa Ivanićem i da smatra da će „tu biti pozitivnih pomaka“.

Upitan da prokomentariše činjenicu da se Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda priklonio Ivaniću kada je riječ o popisu i stavovima iz RS, Izetbegović je rekao da po tom pitanju niko ništa neće učiniti.

„Ništa neće uraditi ni Čović, ni Jukić i nije to stvar političkih pogodbi, odustajanja, nekih političkih trgovina. To je zakon. Ako je Jukić postupio mimo zakona popis će biti poništen. Ako je postupio po zakonu, a mislim da jeste, niko odluku ne može poništiti. Ne može popis ni odluku poništiti ni RS, ni Čović, ni ja niti iko drugi“,  rekao je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije