BiH

Izetbegović: Referendum u RS vodi BiH u bezakonje i haos

Izetbegović: Referendum u RS vodi BiH u bezakonje i haos
Izetbegović: Referendum u RS vodi BiH u bezakonje i haos

SARAJEVO – Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, uputio je danas pismo ambasadorima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIC) i visokom predstavniku Valentinu Incku u kojem navodi da je najavljeni referendum u RS najozbiljniji udar na ustavnopravni poredak i vladavinu prava u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Provođenje ovog referenduma predstavlja aktivno, otvoreno i agresivno odbacivanje kako Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U-3/13, tako i temeljnog pravnog principa da se odluke sudova moraju poštovati i provoditi.  Ovaj referendum ne samo da negira institucije državne sudske vlasti, već ima za cilj da im oduzme državni prerogativ, s namjerom da faktor faktičke moći uvede na mjesto standarda pravne države i demokratije. Ovo je zapravo referendum o Ustavnom sudu BiH, odnosno o tome da li su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za RS”, navodi Izetbegović u pismu.

Dodaje da je bojkot državne sudske vlasti od strane Srpske antidejtonski, antiustavni i antidržavni pravni i politički presedan, kojim se, kako ističe u pismu, želi legitimirati voljom građana referenduma zakazanog za 25. septembar.

“Prema tome, svako naknadno proglašavanje provedenog referenduma anti-dejtonskim ili neustavnim, ili pravno poništavanje njegovih rezultata, neće anulirati političku posljedicu koju sam upravo spomenuo. Drugim riječima, bez obzira na buduće pravne posljedice održanog referenduma, osnova za ugrožavanje političke budućnosti BiH neće se moći neutralizovati”, kaže Izetbegović.

On smtara da političke snage u Srpskoj predvođene Miloradom Dodikom već godinama veoma agresivno i aktivno ugrožavaju vladavinu prava i ustavno-pravni poredak BiH, dovodeći u pitanje autoritet državnih pravosudnih institucija poput Ustavnog suda, Suda i Tužilaštva BiH, te njihove aktivnosti vode u bezakonje, haos i pravnu i političku nesigurnost.

“Referendum zakazan za 25. septembar je očigledno probni balon za taj više puta najavljivani referendum o otcjepljenju RS od BiH, i početak rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u BiH”, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodaje da domaće i međunarodne institucije zadužene da štite Ustav BiH, njen teritorijalni integritet, ustavnopravni poredak, vladavinu pravu i suverenitet državnih institucija, te da izostankom institucionalnog odgovora, pasivnošću i nečinjenjem onog što su dužni učiniti i poduzeti, ohrabruju snage destrukcije koje pokušavaju da sruše Dejtonski mirovni sporazum i mir u BiH.

“Stvari su sasvim jasne i treba ih nazvati pravim imenom i zaustaviti ih dok nisu dobile zamah kada će ih biti teško zaustaviti”, poručio je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije