BiH

Izetbegović: Srbi vode istragu o napadu na Vučića

Izetbegović: Srbi vode istragu o napadu na Vučića
Izetbegović: Srbi vode istragu o napadu na Vučića

BEOGRAD - Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je danas da ključni problem Federacije, koji se zatim prenosi na BiH, pa i na region, jeste "destruktivna, konfliktna politika Milorada Dodika".

Izetbegović je u intervju za NIN rekao da je ta politika zaustavila reformski i evropski put BiH, oterala investitore i strani kapital, narod dovela do siromaštva, "a sad prijeti i da ga dovede do sukoba".

"Dok god Srbija ne podržava takvu politiku, problem će ostati samo unutar BiH i neće biti problema među državama" podvukao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanja, Izetbegović je naveo da je pravo pitanje, ukoliko Dodik ne odustane od referenduma, ne kakve su prognoze za BiH već kakve su za RS.

"Jer nije BiH strana koja pravi problem, već je to predsjednik RS, a u posljednjim decenijama se zorno dokazalo da se problem vrati u krilo onoga ko ga otpočne" dodao je.

Na pitanje zašto je spora istraga o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, Izetbegović je odgovorio:

"Istragom se bavi struktura na čijem čelu je ministar sigurnosti Srbin, bitan dio te strukture je SIPA čiji direktor je takođe Srbin, naravno kompletnu istražno-sigurnosnu strukturu iz Republike Srpske čine Srbi, tako da ne treba sumnjati da će biti učinjeno sve da se napadači pronađu".

Kako je rekao, postoji bojazan da će Dodik pokušati dovršiti olovkom ono što se nije moglo dovršiti puškom i topovima.

"Ideja da Srbi u BIH mogu jednostranim referendumom odlučiti o stvarima koje su od zajedničkog interesa svih naroda..., ignorišući pritom Ustav, zakone, Dejtonski sporazum, prava i interese drugih, da mogu olovkom izvaditi Srebrenicu, Tomašicu, Keraterm i hiljadu drugih mjesta stradanja Bošnjaka i Hrvata sa teritorija BiH je preopasna zabluda i može nas odvesti u katastrofalan razvoj događaja" dodao je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije