BiH

Izetbegović o Pelješkom mostu: Hrvatsku bi puno jeftinije koštao tunel

Izetbegović o Pelješkom mostu: Hrvatsku bi puno jeftinije koštao tunel
Foto: Ilustracija | Izetbegović o Pelješkom mostu: Hrvatsku bi puno jeftinije koštao tunel

SARAJEVO - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović poručio je danas u Sarajevu da očekuje rješenje povoljno za obje strane kada je riječ o izgradnji Pelješkog mosta.

“Da, naravno, to nije poštovanje suvereniteta BiH. Dakle, Hrvatska se tu odnosi ignorantski, ima vrlo jasne stavove Predsjedništva BiH iz 2007., a zatim i pismo gospodina Radmanovića iz 2009. godine ne može biti jasnije. Valja utvrditi granicu, valja utvrditi koridor i plovni put BiH koji nas spaja sa međunarodnim vodama, sa otvorenim morem i nakon toga elemente mosta koji bi se gradio preko tih koridora, preko tih faktički međunarodnih voda”, istakao je Izetbegović.

Očekuje Izetbegović da “Hrvatska konačno tu stvar uozbilji i da se iznađe rješenje, povoljno za obje strane”.

“Takvo rješenje da Hrvatska spoji svoj teritorij, a da BiH ima pristup otvorenom moru. Mislim da bi Hrvatsku duplo jeftinije došao jedan tunel koji bi išao u zaleđu ili ispod Neuma, i put do Dubrovnika bi trajao puno kraće, a ne bi upropastili jedan predivan poluotok Pelješac, s jednim vrlo širokim putnim pojasom. Ali, njihova stvar, kako god, valja tu naći rješenje koja odgovara objema stranama”, dodao je Izetbegović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije