BiH

Izetbegović objasnio zašto nije bio za sastanak Turske, Rusije, Srbije i BiH

Izetbegović objasnio zašto nije bio za sastanak Turske, Rusije, Srbije i BiH
Foto: Nedžad Uglješa | Izetbegović objasnio zašto nije bio za sastanak Turske, Rusije, Srbije, BiH

SARAJEVO - Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije, u intervjuu za N1 je objasnio zašto nije podržao ideju o održavanju kvadrilaterale između Bosne i Hercegovine, Srbije, Rusije i Truske.

"Nisam bio za održavanje takve kvadrilaterale, osim da je dobro pripremljena. Dakle, da unaprijed ima zaključke, cilj bi tada bio opravdan. Međutim, sve drugo nepripremljeno bi otvorilo spekulacije o koordiniranom prisustvu Rusije i Turske, što nama u Bosni i Hercegovini ne treba", kazao je za N1.

Naglasio je tvrdnju Lavrova da Rusija ne stoji iza bilo kakvih destabilišućih aktivnosti na Balkanu, naročito ne onih secesionističkog karaktera, ali:

"Rečeno je da nije za demonizaciju Republike Srpske. Rekli su i da su za konačni odlazak Kancelarije visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine. Odgovorio sam mu da je problem ostanka OHR-a u ponašanju političara u Bosni i Hercegovini. Zamolio sam ga da izvrši pozitivan uticaj u tom smislu. OHR se pasivizirao, on je tu ostao kao osigurač".

Izetbegović je istakao teme razgovora sa Sergeijom Lavrovom, ruskim ministrom spoljnih poslova, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Izetbegović je ukazao na njegove sugestije šefu ruske diplomatije.

Izetbegović očekuje da će biti dobra posjeta Lavrova, te je istakao da je razgovarano o odnosima u Bosni i Hercegovini i odnosu između Bosne i Hercegovine i Rusije. Podsjetio je da je Lavrov posljednji put u posjeti Bosni i Hercegovini bio 2009. godine, te je dodao:

"Jako je zadovoljan onim što je vidio prolazeći kroz Sarajevo - kakav se napredak desio".

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije