BiH

Izetbegović očekuje da se Komšić predomisli

Izetbegović očekuje da se Komšić predomisli
Izetbegović očekuje da se Komšić predomisli

SARAJEVO - Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović izrazio je nadu da će se predsjednik Demokratskog fronta /DF/ Željko Komšić predomisliti, odnosno da će se DF vratiti u koaliciju na nivou Federacije BiH, čime bi se "stabilizovali odnosi među koalicionim partnerima".

Izetbegović je naveo da će se, bez obzira na novonastalu situaciju, ići u formiranje Savjeta ministara BiH i Vlade FBiH, jer čekanja više nema.

"Nadamo se da će se DF vratiti i da će se stabilizivati stvari. Ako se ne vrati, tražićemo alternativu i ići u manjinsku vladu. Daljeg čekanja nema - 11. mart je rok", rekao je Izetbegović novinarima prije sastanka Kolegijuma SDA u Sarajevu.

Na pitanje novinara da li je moguće da u obzir dođe i novi koalicioni partner, Izetbegović je odgovorio da je sve moguće.

Član Predsjedništva SDA Senad Šepić očekuje da će formiranje vlasti sa parlamentarnom većinom koja je započela pregovore biti uspješno realizovano, te da će Savjet ministara BiH biti formiran u zakonskom roku - do 11. marta.

Komentarišući odluku DF-a da ne učestvuju u pregovorima o uspostavljanju vlasti u FBiH, Šepić je istakao da razumije poziciju te stranke.

On je naglasio da DF mora pokazati maksimalnu odgovornost prema svojim biračima i da bude dio konstruktivnih rješenja u vezi sa formiranjem vlasti na nivou FBiH, dok od HDZ-a BiH očekuje da preispitaju svoje stavove.

Lider DF-a Željko Komšić napustio je juče sastanak o formiranju vlasti u FBiH nakon pola sata, ističući da neće učestvovati u daljim razgovorima o ovoj temi, jer je SDA pristala na određene ustupke HDZ-u.

Šepić: Razmotrićemo novonastalu situaciju

''Na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke razmotrićemo novonastalu situaciju u vezi pregovora, a SDA će učiniti sve da Vlada Federacije i Vijeće ministara BiH, odnosno vlasti na svim nivoima, budu formirani što prije '', kazao je danas u Sarajevu potpredsjednik SDA Senad Šepić uoči početka sjednice Kolegija te stranke, nakon koje će biti održana i sjednica Predsjedništva SDA.

 On očekuje da će proces formiranja vlasti biti okončan zajedno sa strankama koje čine parlamentarnu većinu, te da će Vijeće ministara biti formirano u zakonskom roku do 11. marta.

“Mogu razumjeti poziciju Demokratske fronte i njihov odnos prema nekim stvarima koje su čuli juče na sastanku. Ipak, vjerujem da će oni pokazati maksimalnu odgovornost prema svojim biračima i građanima u BiH, te da će biti dio konstruktivnih rješenja da dobijemo Vladu Federacije, Vijeće ministara i vlasti na svim nivoima”, kazao je on.

Kada je riječ o eventualnom formiranju manjinske vlade, Šepić smatra da ništa nije isključeno. Također vjeruje da će partneri ove stranke, prvenstveno HDZ, razmisliti o poziciji u kojoj se BiH nalazi te biti svjestan da i ta stranka mora pokazati interes za formiranje vlasti na svim nivoima.

On očekuje da će na narednom sastanku sve stranke pokazati spremnost za kompromis i pravljene ustupaka, kako bi BiH što prije dobila vlade na svim nivoima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije