BiH

Izetbegović poziva na političko hapšenje

Izetbegović poziva na političko hapšenje
Izetbegović poziva na političko hapšenje

BANJALUKA - Izjava Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA, da će Gorana Zupca, direktora SIPA, strpati u zatvor, izazvala je buru negodovanja u RS.

Kako su poručili predstavnici RS, poslije izbora će u institucijama BiH zatražiti da se pitanje nezvanične kontrole dijela državnog obavještajnog aparata i pravosudnih institucija stavi na dnevni red, a od predstavnika međunarodne zajednice da se konačno o tome izjasne.

Podsjećanja radi, Izetbegović je na predizbornom skupu SDA u Sarajevu, u utorak naveče, izjavio da SIPA, odnosno njen direktor Goran Zubac nije adekvatno reagovao kada je u februaru, prilikom građanskih protesta gorjela zgrada Predsjedništva BiH.

"Mi ćemo njega poslati vjerovatno u zatvor, kao što smo smijenili 'ministra za (ne)sigurnost'", kazao je Izetbegović.

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da je preko Zupca poslata poruka predstavnicima RS koji sjede u bezbjednosnim i pravosudnim organima BiH da mogu da se suoče sa optužnicama i prijetnjama ako se ne uklope u ono što se od njih očekuje.

"Bilo ko, ko se ne uklopi u šablon sarajevskog političkog miljea odmah se nađe pod udarom koji je isključivo politički. Naravno da se postavlja pitanje šta ima koja politička partija sa hapšenjima i suđenjima. Ovdje se postavlja pitanje da li možda to SDA kontroliše ko će biti hapšen i ko će biti suđen", rekao je Radojičić, podsjetivši da su slično prolazili i drugi, među kojima su i tužioci Marinko Jurčević i Milorad Barašin.

Podsjetio je da dio odgovornosti za takvo stanje u pravosuđu snosi i međunarodna zajednica, koja je, kako je rekao, kumovala postojećem sistemu i uspostavila i obavještajno-bezbjednosni sistem i pravosuđe.

"A podsjećam da ovo nije izjava političara ranga nekog mjesnog odbora nego izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, koji poziva na političko hapšenje. To je zaista krajnje zabrinjavajuće", naveo je Radojičić.

Mi ćemo njega poslati vjerovatno u zatvor, kao što smo smijenili "ministra za (ne)sigurnost", kazao je Izetbegović

Dušanka Majkić, predsjedavajući Odbora za bezbjednost bh. parlamenta, upozorila je da ovakve izjave urušavaju bezbjednosni sistem u BiH, istakavši da srpski predstavnici više ne treba da ukazuju na to ko stoji iza pokušaja uklanjanja Zupca sa pozicije direktora SIPA, jer je to sad, istakla je, očito.

"Mi znamo da iza toga stoji SDA, ali to da će zamjenik predsjednika SDA tako očito i otvoreno, sramno, bez ikakvih skrupula objaviti da SDA stoji iza cijelog procesa misleći da će mu to pomoći da dobije bolji izborni rezultat, potpuno je razotkrilo o čemu se ovdje radi. Namjera u koju je uvukao Sud i Tužilaštvo BiH će biti najveći događaj poslije izbora o kojem će i međunarodna zajednica morati da zauzme stav", istakla je Majkićeva.

Pojasnila je da će se poslije izbora stati u kraj namještanjima procesa, izbjegavanju da Sud i Tužilaštvo rade ono što im je posao i posrednom biranju Srbima ko može, a ko ne može biti na visokim pozicijama, ili da bezbjednosnog sektora neće moći biti.

"To je stvar oko koje ćemo se hvatati u koštac poslije izbora, a on je to rekao zato što je rejting pao i njemu i stranci pa u panici pokušava da takvim izjavama vrati povjerenje birača", navela je Majkićeva.

Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, Srni je izjavio da prijeteća izjava bošnjačkog člana Predsjedništva predstavlja klasično kršenje Ustava i pokušaj uzurpacije vlasti osvjedočenog političkog islamističkog silnika.

"Izetbegović bi da presuđuje i hapsi, što i ne čudi s obzirom na to da je instrumentalizovao Sud i Tužilaštvo BiH, preko kojeg želi da modelira BiH po uputama iz 'Islamske deklaracije', svog oca Alije Izetbegovića", ocijenio je Košarac.

On je naglasio da je svojom izjavom Bakir Izetbegović samo potvrdio da je on inspirator političkog obračuna, koji neustavni Sud i Tužilaštvo BiH vode protiv Zupca, samo zato što je srpski kadar, uprkos činjenici da se Nezavisni odbor parlamenta BiH javno izjasnio da nema nikakvih primjedbi na njegov rad.

Petar Đokić, predsjednik SP-a, rekao je da se pokazalo da postoje snage u BiH koje hoće da imaju izdvojenu snagu iz sistema.

"To je, nažalost, karakteristika bošnjačkih političkih predstavnika kad je u pitanju odnos prema funkcionisanju BiH i njenih institucija. To nije prvi put da sam Izetbegović, pa i neki drugi, iskaču sa takvim stavovima da su oni ti koji imaju autoritet da nekog strpaju u zatvor. Mislim da je to za svaku osudu", naveo je Đokić.

Dragomir Jovičić, predsjednik SPP-a, rekao je da je zabrinjavajuće da na protivzakonito hapšenje poziva vršilac najviše državne funkcije.

"Umjesto da političari stvaraju ambijent da se uspostavi pravna država, oni tu državu urušavaju i uništavaju. Ni u jednoj normalnoj državi ne mogu stranački predstavnici lišavati slobode, prozivati ljude i privoditi. Tako visok državni funkcioner ne bi smio ni na koji način da se miješa i da ulazi u suštinu vršenja organa, što je čista profesija", istakao je on.

Spomenka Stevanović, predsjednik Kluba DNS-a u NS RS, istakla je da je ova izjava dokaz da "BiH nema institucije i da smo mi zemlja čuda".

"Ako član Predsjedništva hoće nekog da trpa u zatvor, šta je to onda? Kakva je to država? On bi trebalo da pozove institucije da poštuju zakon, a ne da ga krše. Ja to samo ponavljam dok se sami političari u BiH ne dozovu pameti i ne izađu iz tih nacionalnih priča, posebno pred izbore, ja zaista ne vidim nikakvu svijetlu budućnost ove zemlje", istakla je ona.

Izetbegović najveća opasnost za RS

Najveća opasnost po RS je Bakir Izetbegović i njegove izjave o Srbima kao genocidnom narodu, rekao je juče Emil Vlajki, potpredsjednik RS.

"Opasno je da Izetbegović, koji je član i trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH, stalno govori da je Sarajevo glavni grad BiH, zaboravljajući da u Sarajevu žive i Srbi i Hrvati, koji ne žele jedinstvenu BiH", prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, jedina šansa za RS jeste njeno ubrzano osamostaljenje kako bi imala stvarne šanse da uđe u EU.

 

Igor Radojičić

Bilo ko, ko se ne uklopi u šablon sarajevskog političkog miljea, odmah se nađe pod udarom

Dušanka Majkić

Srpski predstavnici više ne treba da ukazuju na to ko stoji iza pokušaja uklanjanja Zupca

Staša Košarac

Izetbegović bi da presuđuje i hapsi, što i ne čudi s obzirom na to da je instrumentalizovao Sud i Tužilaštvo BiH

Petar Đokić

To je karakteristika bošnjačkih političkih predstavnika kad je u pitanju odnos prema funkcionisanju BiH

Spomenka Stevanović

Ako član Predsjedništva hoće nekog da trpa u zatvor, šta je to onda? Kakva je to država?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije