BiH

Izetbegović sa Fergusonom: Proslava 9. januara je diskriminatorski čin

Izetbegović sa Fergusonom: Proslava 9. januara je diskriminatorski čin
Izetbegović sa Fergusonom: Proslava 9. januara je diskriminatorski čin

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas ambasadora Velike Britanije u BiH Edvarda Fergusona. Glavna tema razgovora bila je odluka o raspisivanju referenduma o Danu RS koju je nedavno usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Izetbegović je u razgovoru s ambasadorom Fergusonom još jednom upozorio da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma i postupak njenog provođenja, predstavlja “jasno kršenje ustavnopravnih nadležnosti Bosne i Hercegovine, odnosno kršenje obaveze entiteta Republika Srpska da poštuje Ustav BiH, u vezi s konačnom i obavezujućom prirodom odluka Ustavnog suda BiH.”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH zatražio je od ambasadora Fergusona da institucije međunarodne zajednice koje su zadužene za sve aspekte implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, a prvenstveno Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i Vijeće za implementaciju mira, u skladu sa svojim ovlaštenjima i obavezama preduzmu konkretne radnje i korake u cilju zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Posebno je naglasio činjenicu da je proslava 9. januara kao Dana RS diskriminatorski čin prema ostalim narodima u tom dijelu Bosne i Hercegovine, protivan Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, što je sadržano i u zaključku Evropske komisije za demokratiju putem prava, poznatije kao Venecijanska komisija, iz 2013. godine.

Sagovornici su pozdravili današnje uknjiženje prve perspektivne vojne lokacije u RS, u Han Pijesku, čime je otpočeto ispunjavanje Talinskog uslova NATO-a i u RS.

Tokom susreta, razgovarano je i o rješenju statusa grada Mostara, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije