BiH

Izetbegović se nada dolasku Pape i Olanda u BiH

Izetbegović se nada dolasku Pape i Olanda u BiH
Izetbegović se nada dolasku Pape i Olanda u BiH

SARAJEVO- Predsjedništvo BiH kojim od danas predsjedava bošnjački član, Bakir Izetbegović (SDA), očekuje niz visokih međudržavnih susreta, a između ostalih i posjetu Pape Franje BiH u junu.

‘’Tada će se obilježavati 100. godišnjica sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata 28. juna’’, potvrđeno je za novinsku agenciju Patria (NAP) iz Izetbegovićevog kabineta.

 No, Papina posjeta još uvijek nije do kraja potvrđena, niti će se detalji o njoj znati prije nego sve bude dogovoreno. On očekuje da u BiH dođe i Fransoa Oland, predsjednik Francuske

Kako NAP saznaje, uprkos tome Izetbegovića očekuje buran mandat na čelu državnog vrha, a planiran je niz bilateralnih i multilateralnih aktivnosti sa najvišim državnim zvaničnicima iz cijelog svijeta.

Predsjedništvo BiH je uputilo pozive i predsjednicima  Pakistana, Azerbejdžana, Mađarske, Rumunije, Grčke, Bugarske, Slovenije i Crne Gore za zvanične posjete BiH, no još uvijek nije poznato koja će od tih posjeta biti realizovan za Izetbegovićevog mandata.

‘’Planirano je učešće na samitu predsjednika država regiona koji će se održati sredinom jula u Dubrovniku u okviru Brdo procesa, a Izetbegović će BiH predstavljati na na NATO samitu u Velikoj Britaniji početkom septembra. Takođe, planirano je i učešće i redovnoj na generalnoj debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija krajem septembra ‘’ ,kaže  izvor blizak kabinetu Izetbegovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije