BiH

Izetbegović u UN: Malo je toga čemu se možemo radovati

Izetbegović u UN: Malo je toga čemu se možemo radovati
Foto: Tanjug/AP | Izetbegović u UN: Malo je toga čemu se možemo radovati

NJUJORK - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović obratio se tokom 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, saopšteno je iz Predsjedništva BiH. Poručio je da građani žele živjeti u svijetu mira u kojem se poštuje njihovo dostojanstvo.

"Prije dvije godine na ovom mjestu sam govorio o načinima kako da naš svijet učinimo pravednijim i prosperitetnijim za sve. Nažalost, malo je toga čemu se možemo radovati u smislu napretka koji smo napravili. Izazovi se nastavljaju nekontrolisano multiplicirati. Stari konflikti su pogoršani, kreirani su novi. U poređenju sa situacijom u protekle tri decenije, danas se više država nalazi u krizama koje su sve nasilnije, sve pogubnije za razvoj, i koje rezultiraju sve većim podjelama. Moderne krize i sukobi rijetko su ograničeni na mjesta na kojima su prvobitno iskrsli. One potresaju cijele regione i sve češće se šire i na transnacionalnu arenu", izjavio je Izetbegović u UN-u.

On je istakao da je sve više civilnih žrtava "neselektivnih, pa čak i namjernih oružanih napada, a da je mnogo više njih izloženo progonu, diskriminaciji, marginalizaciji i teškim kršenjima osnovnih ljudskih prava, dok su mnogi drugi žrtve prirodnih katastrofa". Naveo je da broj izbjeglica, raseljenih osoba i onih kojima je humanitarna pomoć prijeko potrebna u stalnom porastu, te da mir, sigurnost i prosperitet ostaju samo daleka nada za mnoga ljudska bića širom svijeta.

On je dodao da danas svjedočimo ozbiljnim napadima na međunarodni poredak, napadima na svrhu, principe i norme međunarodnog prava, te da ti napadi predstavljaju ozbiljnu prijetnju narušavanja međunarodnog mira i sigurnosti. 

Istakao da je potrebno iznova potvrditi da je Organizacija Ujedinjenih nacija istinsko otjelovljenje multilateralizma, da je ona jedini forum koji na jednom mjestu okuplja 193 države u iznalaženju rješenja za globalne probleme koji pogađaju sve nas, jedini forum koji ima kapacitet i posvećenost da rješava te probleme. I jedini je forum u kojem se glasovi i velikih i malih država mogu jednako čuti – čak i ako ti glasovi nisu uvijek jednako uvaženi i prihvaćeni.

"Bosna i Hercegovina ostaje snažno posvećena očuvanju i jačanju ove organizacije, njenih vrijednosti i principa, njenog mandata i misije, njenog jedinstva, kredibiliteta i relevantnosti. U tu svrhu i u tom cilju, pozdravljamo i podržavamo reformu ove organizacije, kako bi glasovi svih njenih država članica postali podjednako zastupljeni i uvaženi u njenom radu i djelovanju. Uvijek i iznova se moramo podsjećati fundamentalnih vrijednosti i principa sadržanih u Povelji Ujedinjenih nacija koji otjelovljuju srž međunarodnog poretka. Ovi principi i vrijednosti jednako su relevantni danas kao i 1945. godine. Primarna odgovornost ove organizacije i svih njenih država članica jeste podrška i zaštita ovih vrijednosti i principa od modernih izazova koji ih duboko dovode u pitanje", rekao je Izetbegović. 

Istakao je da će Bosna i Hercegovina nastaviti podržavati multilateralne napore u iznalaženju rješenja koje će osigurati održiv mir za sirijski narod; rješenja koje će ispuniti legitimna očekivanja i izraelskog i palestinskog naroda da imaju dvije demokratske države koje će egzistirati jedna pored druge unutar sigurnih i priznatih granica u skladu sa međunarodnim pravom. Koliko god da je iznalaženje ovih rješenja političko pitanje, naveo je, u isto vrijeme je to i pitanje naše zajedničke humanosti.

"Bosna i Hercegovina je ponosna na svoj doprinos ovim ciljevima, kroz naše učešće u mirovnim misijama UN-a u Južnom Sudanu, Kipru, Avganistanu, Kongu i Maliju. Ujedno smo se pridružili i drugim državama i organizacijama, njih više od 130, u podršci Deklaraciji zajedničkih opredjeljenja za mirovne operacije UN-a, koju je predstavio generalni sekretar UN-a. Podržavamo njegove napore na reformi mirovnih misija UN-a, koja bi ih učinila efikasnijim", kazao je Izetbegović. 

Govor je završio riječima Nelsona Mandele, na stotu godišnjicu od njegovog rođenja: "Ono što se računa nije prosta činjenica da smo živjeli. Razlika koju napravimo u životima drugih ljudi će odlučiti koliko je uistinu bio značajan život koji smo vodili".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije