BiH

Izetbegovića savjetuje Turčin Čilek, a Erdoana Bošnjak Silajdžić

Izetbegovića savjetuje Turčin Čilek, a Erdoana Bošnjak Silajdžić
Izetbegovića savjetuje Turčin Čilek, a Erdoana Bošnjak Silajdžić

SARAJEVO - Nekadašnji član Predsjedništva BiH i bivši predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić je službeno postao savjetnik turskog predsjednika Redžepa Tajiba Erdoana, saznaje The Bosnia Times iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora.

Silajdžić je i oficijelno Erdoanov savjetnik iako je taj posao radio i za kabinet bivšeg turskog predsjednika Abdulaha Gula. Dosadašnji savjetnički angažman Silajdžića više se tretirao kao usluga na "prijateljskoj osnovi", dok je sadašnji angažman zvaničan sa ovlaštenjem kojeg je svojeručno potpisao predsjednik Erdoan.

Silajdžić je jedna od istaknutijih figura bh. političke scene u posljednje tri decenije. Bio je profesor na Filozofskom fakultetu, a potom ministar spoljnih poslova BiH, premijer vlade, odnosno predsjedavajući Savjeta ministara BiH i član Predsjedništva BiH. Nakon poraza na izborima 2010. godine od strane Bakira Izetbegovića, napušta mjesto predsjednika Stranke za BiH, i potpuno se povlači iz političkog života.

Čak je odlučio da nojkotuje medije. Stoga se pojavio u javnosti tek nakon objavljivanja zbirke pjesama.

Opštepoznata činjenica je da Silajdžić ima širok krug poznanstava sa najistaknutijim političarima svijeta. Posebno je zadržao bliske odnose sa bogatim arapskim liderima iz Katara i Kuvajta što mu je omogućavalo da se bavi konsaltingom i lobiranjem.

Silajdžićev savjetnički angažman kod predsjednika Erdoana trebao bi rezultirati aktivnostima u tri pravca - učvršćivanje veza Turske sa Kuvajtom i Katarom, obnova prijateljskih odnosa sa SAD, te angažman Turske na Balkanu, posebno u BiH.

Stoga je veoma zanimljivo, čak i paradoksalno, da je aktuelni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uzeo sebi za savjetnika turskog biznismena Muzafera Čileka, a Erdoan bivšeg člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije