BiH

Izjava Predsjedništva pet puta korigovana

Izjava Predsjedništva pet puta korigovana
Izjava Predsjedništva pet puta korigovana

SARAJEVO, BANJALUKA - Novi pokušaj usaglašavanja zajedničke izjave Predsjedništva BiH o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama je propao uprkos čvrstim obećanjima bh. lidera koja su nedavno dali šefovima njemačke i britanske diplomatije.

Po svemu sudeći, stupanje na snagu potpunog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU (SSP), što predstavlja ključni korak Bosne i Hercegovine ka podnošenju aplikacije i punopravnom članstvu u EU, za našu državu i dalje će ostati tek pusti san. 

Bolne posljedice

Direktna posljedica ovoga biće arhiviranje (barem privremeno) odluke o stupanju na snagu SPP-a, koju su Evropska komisija i Vijeće Unije već pripremili kao nagradu i vjetar u leđa bh. liderima. Indirektne posljedice bi mogle da budu iznimno bolnije po evropsku perspektivu i budućnost BiH.

Naime, članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović u proteklih dvadesetak dana su na primjedbe političkih lidera više puta vršili izmjene teksta zajedničke izjave.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio je u petak "Nezavisnim"  da je kolektivnom šefu države posljednjih dana dostavljeno mnogo amandmana.

"Više je partijskih lidera koji imaju primjedbe, i to sada već izlazi iz želje da se postigne dogovor", rekao je Ivanić.

Na pitanje može li precizirati ko je poslao nove prijedloge i amandmane, odnosno da li su za njih prihvatljive dopune Milorada Dodika, predsjednika RS, Ivanić je odgovorio "da nije Dodik jedini koji je poslao amandmane i da se ne vrti cijeli svijet oko Dodikovih amandmana".

"Nisam veliki optimista da će do te izjave uopšte doći", zaključio je Ivanić.

Pet izmjena teksta

 Da je propao još jedan pokušaj usaglašavanja teksta izjave, za "Nezavisne" je u petak potvrdio i drugi član Predsjedništva Dragan Čović. On kaže da se sa druga dva člana kolektivnog šefa države čuo telefonom te da mu je Ivanić rekao da odustaje jer se više nije moguće zadržati u okviru koji je tražila EU.

"Malo po malo i tekst su svi počeli korigirati, i od početne izjave koju smo imali mislim da smo napravili petu preinaku. Danas nismo uspjeli, ali nadam se da ćemo u naredna dva-tri dana", rekao je Čović.

On je najavio da će osobno insistirati na izvornoj izjavi, uz male dopune.

"To je dopuna gospodina Radončića, odnosno ugrađivanje dijela o terorizmu, i dvije dopune gospodina Dodika. I to bi bilo to", kaže Čović.

Iako je i dalje optimista, izražava razočarenje što lideri nisu uspjeli usaglasiti "najdeklarativniji mogući dokument".

"Ako ovo nismo u stanju, kako ćemo kasnije riješiti mnogo krupnija pitanja", zaključuje hrvatski član Predsjedništva BiH.

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i jedan od lidera opozicije, ističe da mu je "jako žao što Predsjedništvo nije u stanju da napravi odgovarajuću verziju teksta".

"Mislim da to, nažalost, čak i nije veliko iznenađenje. Nadam se da ćemo ipak, ili kroz Predsjedništvo, ili druge institucije, doći do zajedničkog teksta koji će nam otvoriti evropska vrata", ističe Radončić. 

Bez odgovora

U petak smo pokušali da dobijemo stavove i ostalih političkih lidera. U kabinetu Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i lidera SDA, kazali su nam da je odsutan i van zgrade. Nismo uspjeli da dobijemo stav ni Milorada Dodika, lidera SNSD-a, koji je ranije poručio da predstavnici vlasti RS traže da izjava Predsjedništva BiH mora da poštuje ustavni poredak u BiH i da se u njoj jasno naznači šta su čije nadležnosti te da ona ne može biti bilo kakav osnov za prenošenje nadležnosti

Izjavu nismo uspjeli da dobijemo ni od lidera DF-a i SDS-a, Željka Komšića i Mladena Bosića, koji nisu odgovarali na naše pozive, dok je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, van zemlje jer bodri rukometaše BiH na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Nakon svega, potpuno je neizvjesno prognozirati i predvidjeti razvoj događaja u vezi sa usvajanjem izjave koju bi, nakon usaglašavanja u Predsjedništvu BiH, kasnije trebalo da potpišu i svi politički lideri.

Usaglašena izjava nakon toga treba da dobije podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH, što bi tijelima EU predstavljalo signal za donošenje konačne odluke o stupanju na snagu SPP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije