BiH

Izjava striktno poštuje Dejton i Ustav BiH

Izjava striktno poštuje Dejton i Ustav BiH
Izjava striktno poštuje Dejton i Ustav BiH

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH danas je usvojilo novu verziju izjave o opredijeljenosti za reforme, koje bi BiH trebalo da dovedu do članstva u Evropskoj uniji.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, uvjeren je da će izjavu sada potpisati lideri svih stranaka zastupljenih u parlamentu BiH i da će je usvojiti oba doma ovog parlamenta. Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH prvi prijedlog izjave bilo usvojilo krajem decembra. Na ovaj prijedlog iznesene su primjedbe, a najviše ih je imao Milorad Dodik,  predsjednik Republike  Srpske, koji je upozoravao da predloženi dokument zadire u nadležnosti entiteta i ne poštuje ustavnu strukturu zemlje.

Ivanić je danas naglasio da je novi tekst baziran na ranijem prijedlogu izjave, ali da su u njega unesene neke od primjedaba i sugestija.

"Dopuna je to što se izjavom nedvosmisleno pozivamo na poštivanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma i rečeno je da će sve institucije vlasti na svim nivoima u BiH, pa su svi ti nivou vlasti pobrojani, donijeti svoje programe reformi u skladu s ovom izjavom", precizirao je Ivanić, podsjetivši da BiH na usvajanje ove izjave obavezuju decembarski zaključci Vijeća za vanjske poslove EU, koje je odobrilo novi pristup prema BiH.

Kao dopuna u odnosu na prvu verziju unesena je i odredba o neophodnosti borbe protiv terorizma kojom je upotpunjeno poglavlje o mjerama za jačanje vladavine prava.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naveo je da je u izradi nove izjave uvažena i primjedba sindikata iz RS i FBiH,  pa u novom tekstu više nema obaveze o sprovođenju reformi tržišta rada.

"Kao što su rekli ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke, koje su i inicirale novi pristup EU prema BiH, u ovoj izjavi nema nikakve priče o nadležnostima.  Ova izjava i njeno prihvatanje garantuju da do kraja ovog mandata dobijemo status zemlje kandidata za članstvo u Uniji", potencirao je Ivanić.

Juče usvojenu izjavu Predsjedništvo BiH proslijediće liderima parlamentarih stranaka i parlamentu BiH. Ivanić vjeruje da će je svi lideri prihvatiti, a posebno je uvjeren da će ona imati podršku u oba doma parlamenta BiH.

"I u parlamentu BiH moguće je podnositi amandmane na izjavu, mada mislim da za tim neće biti potrebe. Ona u parlamentu vrlo brzo može biti usvojena. Izjava je takva da će se iz njenog prihvatanja vidjeti ko je za EU, a ko nije", naglasio je Ivanić.

Predsjedništvo BiH, dodao je, nema namjeru organizovati sastanak svih lidera kako bi zajedno potpisali izjavu, ali i poručio da neće "beskonačno čekati" da sada "opet svako da svoje mišljenje i primjedbe".

"Čujemo da od vlasti RS stižu pomirljive izjave o pridruživanju BiH EU i velike su šanse da ovo bude usvojeno. Interes RS je ovom izjavom sačuvan. Nema nijednog razloga da ovo Republika Srpska ne podrži, osim ako ne želi u EU", rekao je Ivanić.

Napomenuo je da, nakon usvajanja izjave, slijedi druga, i puno teža faza konkretnih reformi.

"U sprovođeju reformi ključna uloga će biti na vladama entiteta i SNSD će tu, kao vladajuća partija, imati potpuni uticaj", dodao je Ivanić.

Novi pristup EU mijenja redoslijed prioriteta koje BiH mora ispuniti da bi postala članica Unije. Umjesto političkih uslova, kao što je sprovođenje presude "Sejdić i Finci", sada je fokus stavljen na ekonomske reforme, na jačanje vladavine prava. Šefovi diplomatija Velike Britanije i Njemačke tokom nedavne posjete BiH poručili su da će EU nagraditi vlasti u BiH time što će dozvoliti da stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Uniji, koji je BiH potpisala 2008. godine. Uslov da Sporazum stupi na snagu je da lideri 14 stranaka potpišu, a da parlament BiH potom usvoji izjavu o opredijeljenosti na sprovođenje reformi.

U danas usvojenoj izjavi navedeno je da će institucije vlasti u BiH sprovesti reforme kako bi se uspostavila institucionalna funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima i  omogućilo da se BiH pripremi za buduće članstvo u EU. Institucije će, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, u svoje programe rada unijeti reforme neophodne za napredak ka EU. Izjavom je garantovano i da će što prije biti uspostavljen efikasan mehanizam koordinacije institucija svih nivoa vlasti u BiH u procesu pridruživanja Uniji.  Ekonomske reforme, prema izjavi, imaće za cilj zaustavljanje negativnih ekonomskih trendova, otvaranje novih radnih mjesta i pravilno usmjeravanje socijalne zaštite. Naglašeno je da će konkretne mjere biti sprovedene u dogovoru i saradnji s ekonomsko-socijalnim partnerima. Dokumentom se institucije obavezuju i na jačanje vladavine prava, obavezuju se  na ubrzanje procesa pomirenja i na mjere za jačanje efikasnosti administracije.

U kasnijoj fazi, predviđeno je izjavom, institucije će posebnu pažnju usmjeriti na provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije