BiH

Izjavu Predsjedništva podržale sve partije

Izjavu Predsjedništva podržale sve partije
Izjavu Predsjedništva podržale sve partije

SARAJEVO, BANJALUKA - Zajednička izjava o evropskoj opredijeljenosti, koju je u četvrtak usvojilo Predsjedništvo BiH, prihvatljiva je za sve ključne političke faktore u našoj zemlji.

Sudeći prema stavovima iz većine stranaka, ovaj dokument, u koji su ugrađeni zahtjevi pojedinih lidera, prevashodno primjedbe Milorada Dodika, lidera SNSD-a i Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, konačno bi mogao da bude usvojen u Parlamentu BiH 12. februara, za kada je zakazana sjednica.

Dodik je u petak za "Nezavisne" rekao da je "sporno da Predsjedništvo BiH daje bilo kakvu izjavu te vrste", ali da treba imati u vidu prioritet vezan za kretanje ka Evropi.

On je zaključio da zadnji tekst uvažava zahtjeve koje je postavila RS, "za razliku od prošle izjave, koja je predočena kao dio spekulacija koje je pokušala da iskoristi prije svega grupacija okupljena oko SDS-a i SDA".

"Dakle, ne vidim nijedan razlog da ne idemo dalje, a o tome sam danas telefonom razgovarao sa ministrom inostranih poslova Njemačke, gospodinom Štajnmajerom, gdje sam iskazao svoju spremnost da podržimo tu izjavu u formi potpisivanja od strane lidera i da kasnije uradimo operativni plan, ali sam isto tako jasno istakao da ono što bude obaveza RS, mi ćemo to vrlo brzo i efikasno sprovesti", rekao je Dodik.

Radončić je potvrdio da ova stranka u potpunosti prihvata izjavu "koja je korigirana sugestijama SBB-a, ali i primjedbama nekih drugih stranaka".

"Smatram da teži dio posla tek predstoji, a to je implementacija ovoga što smo prihvatili. Iskreno zahvaljujem njemačkoj i britanskoj vladi na inicijativi koja je strateški i sudbinski važna za BiH", rekao je Radončić za "Nezavisne".

Prema riječima Emira Suljagića, člana Predsjedništva DF-a, izjava je prihvatljiva i za ovu stranku.

"Izjavu nije razmatrao niti jedan stranački organ, niti ima potrebe za tim. Mi smo čak planirali, u slučaju da je ovo trajalo duže, da Iizjavu Evropskog vijeća stavimo pred parlament, da se parlament očituje je li za EU", rekao je Suljagić.

Marko Pavić, predsjednik DNS-a, ocijenio je da su u izjavi uveliko uvažene primjedbe ove partije.

"To se posebno odnosi na široko postavljeni tekst, u kojem nije bilo ni nadležnosti, ni institucija, niti se znalo šta, ko, gdje i kada radi. Ova izjava je uobzirila ustavno uređenje BiH i Dejtonski sporazum, uvažila činjenicu da je BiH sastavljena od dva entiteta, distrikta i kantona i, što je najvažnije, ustavnu nadležnost institucija", naveo je Pavić.

Izjavu su juče pozdravile i ambasade Njemačke i Italije u BiH, kao i sama Evropska unija.

"Predstavljeni tekst obavezujuće zajedničke izjave Predsjedništva BiH, u kojem se lideri svih parlamentarnih stranaka obavezuju na sprovođenje neophodnih reformi u procesu integracije BiH u EU, reflektuje ishod razgovora ministara vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije od 16. januara. Nadamo se da će svi lideri potpisati ovu izjavu", navedeno je, između ostalog, u saopćenju.

"'Da' za Evropu izrečeno od strane Predsjedništva BiH pozitivna je i važna činjenica. Lopta je sada prebačena parlamentu i liderima stranaka. Tekst koji je jučer usvojen plod je njihovog prvog dogovora i ulijeva velike nade", navodi, između ostalog, Ruđero Korijas, ambasador Italije u BiH.

EU pozdravlja objavljivanje dogovora Predsjedništva BiH, navodi se u saopćenju iz Brisela.

"Tekst pisane obaveze koji je predstavljen i koji konsoliduje doprinos lidera partija je u skladu sa zahtjevima naznačenim u zaključcima Vijeća za vanjske poslove od 15. decembra 2014. EU apeluje na sve lidere stranaka da potvrde svoju eksplicitnu podršku ovoj pisanoj obavezi", navedeno je u saopćenju.

Sjednica i prije 12. februara

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, rekao je u petak da je po potrebi sjednicu moguće zakazati i prije 12. februara.

"Ukoliko izjava i ranije stigne u parlament, kao i prijedlog za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara, bilo bi moguće sjednicu zakazati i prije. Stranke su rekle da to ne bi trebalo da bude problem", rekao je Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije