BiH

Izmjene Izbornog zakona čekaće bolja vremena

Izmjene Izbornog zakona čekaće bolja vremena
Izmjene Izbornog zakona čekaće bolja vremena

SARAJEVO, BANJALUKA - Sve su manji izgledi, gotovo nikakvi, da će aktuelna Interresorna radna grupa dogovoriti i usaglasiti makar jednu krupnu promjenu Izbornog zakona BiH, što je jedno od najznačajnijih političkih pitanja u zemlji.

Naime, iako je bilo najava da bismo već u naredne izbore mogli ući s novom odlukom koja definira povećanje izbornog praga (cenzusa) sa tri na pet posto, što bi nesumnjivo značilo nestanak niza manjih političkih partija, to se, gotovo izvjesno, neće dogoditi. Jednako tako, i druga krupna pitanja iz Izbornog zakona najvjerovatnije će sačekati neka bolja vremena.

Ako je suditi prema stavovima članove ove grupe, oni će pred Parlamentarnu skupštinu BiH tek izaći s prijedlozima koji rješavaju određena tehnička i proceduralna pitanja.

"Nijedno od krupnih pitanja, kao što su spajanje izbora, cenzus, otvorene ili zatvorene liste, pripadanje mandata stranci i slično još nije dobilo definiciju koja bi bila drugačija od sadašnjih rješenja", ističe Ognjen Tadić (SDS), član Interresorne radne grupe.

U vezi sa promjenama koje bi tretirale pitanje prijevremenih izbora, Tadić podsjeća da je njegova partija još 2014. godine u proceduru uputila Prijedlog izmjena zakona.

"Nadam se da će ta rješenja biti prihvaćena u radu ove interresorne grupe", ističe Tadić.

Halid Genjac (SDA) nešto je veći optimista. On podsjeća da je jedan dio tehničkih pitanja ranije prihvaćen konsenzusom.

"O drugoj grupi pitanja, kao što su liste, izborni prag, prijevremeni izbori, itd, vođena je iscrpna rasprava, svi su iznijeli stavove i mi se sad na sjednici 10. i 11. februara moramo izjasniti o tim pitanjima. Pa kakvo ko ima mišljenje - neka se izjasni", poručuje Genjac.

On, pak, vjeruje kako postoje šanse da se usvoje određene promjene u pitanju koje tretira otvorene, odnosno zatvorene liste.

"Mi sada na sjednici 10. i 11. moramo presjeći, moramo se izjasniti. Također, do kraja mjeseca moramo usvojiti izmjene Zakona o finansiranju političkih stranaka i da vidimo da li je moguće usvojiti izmjene koje se tiču grada Mostara", rekao je Genjac.

Lazar Prodanović (SNSD), još jedan član ove grupe, rekao je da vjeruje da će se ići i na određena poboljšanja "s ciljem eliminiranja biračkog inženjeringa i zloupotreba izbornih rezultata od nekih članova biračkih odbora".

On pretpostavlja da će proces utvrđivanja izmjena Izbornog zakona uskoro biti finaliziran i da će radna grupa Parlamentarnoj skuštini BiH predložiti svoje amandmane.

"Za sve ovo treba puno političke volje, a ono o čemu ne postignemo saglasnost - ostaje u Izbornom zakonu BiH", zaključio je Prodanović.

Inače, da bi neka odluka bila usvojena na sjednici Interresorne grupe, od ukupno 14 potrebno je najmanje sedam glasova, od toga najmanje po dva (ukupno šest) iz reda svakog od tri konstitutivna naroda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije