BiH

Izmjene Zakona o radu u institucijama BiH uvode više reda i discipline

Izmjene Zakona o radu u institucijama BiH uvode više reda i discipline
Foto: N.N. | Izmjene Zakona o radu u institucijama BiH uvode više reda i discipline

SARAJEVO - Zakon o radu u institucijama BiH, o čijim izmjenama i dopunama će se danas i sutra izjašnjavati poslanici i delegati, sadrži brojne novine koje bi trebalo da uvedu veći red i disciplinu u ovoj oblasti.

Koliko je zakon interesantan, pokazuje i podatak da je čak 27 poslanika uložilo amandmane na njega, od čega sama Maja Gasal-Vražalica, poslanik DF-a, 17. O ovom zakonu danas će u prvom čitanju na sjednici Doma naroda BiH odlučivati delegati, a već sutra u drugom čitanju poslanici na sjednici Predstavničkog doma BiH.

Predlagač zakona je Vijeće ministara BiH, a jedna od novina u zakonu je da se poslodavac obavezuje da donese odluku o poništenju javnog oglasa ukoliko procedura prijema zaposlenika u radni odnos, po propisanom javnom oglasu, ne bude okončana u roku od četiri mjeseca od dana objave javnog konkursa. Takođe, poslodavac ne može ponovo raspisivati konkurs za radno mjesto koje je bilo predmet poništenog konkursa u roku od godinu dana od donošenja odluke o poništavanju oglasa. Otkazni rokovi se skraćuju sa 15 na sedam dana u slučaju da zaposleni otkazuje ugovor o radu, i sa 30 na 14 dana ukoliko to čini poslodavac, a pravo na sudsku zaštitu zbog povreda prava iz radnog odnosa ograničava se rokovima.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, ističe da je u ovom novom zakonu posebna pažnja posvećena prijemu u radni odnos, na što je godinama bilo primjedaba, te smatra da je to napredak u ovoj oblasti.

"Posebno je važno što će po ovom novom zakonu, ako bude usvojen, poslodavac biti dužan da vodi personalnu knjigu i evidenciju zaposlenika", ističe Majkićeva.

Dragutin Rodić (DNS), srpski delegat u Domu naroda BiH, smatra da je došlo vrijeme i za Zakon o radu u institucijama BiH.

"Ako pogledate unazad sve revizije učinaka koje su vršene u institucijama BiH, one upravo ukazuju na potrebu jednog odgovornijeg i transparentnijeg rada u svim sferama - od zapošljavanja do penzionisanja", rekao je Rodić.

Halid Genjac (SDA), bošnjački delegat, smatra da će usvajanje izmjena i dopuna Zakona o radu u institucijama BiH poboljšati stanje u ovoj oblasti.

"Ključni motiv je da se uspostave red, disciplina i evidentiranje svih pratećih dokumenata o zaposlenima", precizirao je Genjac.

Ljilja Zovko (HDZ BiH), hrvatski delegat, mišljenja je da je uloga zakonodavca da obezbijedi što bolje zakone koji bi bili provedeni i u praksi.

Gasal-Vražalica, u svojih 17 amandmana, traži, između ostalog, da se na bolji način uredi pitanje porodiljskog odsustva i da Vijeće ministara donese odluku da se u svim dijelovima BiH izjednače prava porodilja, te da se preuzme pravo iz onog kantona ili entiteta koje je najbolje i daje najviše prava porodiljama.

"Do sada je prema porodiljama pravljena diskriminacija, jer sve nemaju jednak tretman", smatra ona. Priložila je i amandman kojim se u slučaju rođenja djeteta zaposleniku odobrava plaćenih deset dana odsustva, a u slučaju rođenja djeteta nekog bližnjeg pet dana.

"To se odnosi na tetku, strica, ujaka. Ako je tetka dobila status trećeg roditelja, neka onda ima i ovo pravo", konstatuje Gasal-Vražalica.

U jednom od amandmana Gasal-Vražalica traži i dva plaćena dana odsustva u slučaju kad zaposlenik daje krv, te da se skrati rok za plaćeno odsustvo za sklopljeni brak na dva dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije