BiH

Izmjene Zakona o pravobranilaštvu vraćene SM BiH: Hoće pravo da smjenjuju i imenuju pravobranioce

Izmjene Zakona o pravobranilaštvu vraćene SM BiH: Hoće pravo da smjenjuju i imenuju pravobranioce
Izmjene Zakona o pravobranilaštvu vraćene SM BiH: Hoće pravo da smjenjuju i imenuju pravobranioce

SARAJEVO - Bh. parlamentarci odbijaju podržati prijedlog Vijeća ministara BiH da se izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH daju ovlasti Vijeću ministara da na osnovu negativne ocjene godišnjeg izvještaja može smijeniti pravobranioca BiH i njegove zamjenike te imenovati nove.

Mišljenja su da bi to bilo direktno uplitanje u rad pravosuđa i u njegovu nezavisnost. Ustavno-pravna komisija Doma naroda BiH nije podržala u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH, koji se u Predstavničkom domu nalazi u amandmanskoj fazi. Ovaj zakon neće se naći ni na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma BiH, jer je vraćen Vijeću ministara kako bi dalo mišljenje na amandmane koji su predloženi na ovaj zakon.

Sredoje Nović, član Komisije, ističe da je nedopustivo da samo Pravobranilaštvo BiH bude institucija čiji će kadrovi biti smjenjivani samo na osnovu jednog negativnog izvještaja i da na nivou BiH ima preko 70 institucija koje se ne tretiraju na taj način.

Safet Softić, član Komisije, mišljenja je da se ovakvim zakonskim rješenjem o Pravobranilaštvu ulazi u opasnu situaciju.

"Nedolično je i nepošteno da se obaranjem jednog izvještaja ruši Pravobranilaštvo. Ovaj prijedlog treba da se vrati Vijeću ministara kako bi ono ponudilo kvalitetnije rješenje", rekao je Softić.

Njegov kolega iz HDZ-a Bariša Čolak je konstatovao da će ovaj zakonski prijedlog morati pretrpjeti značajnije promjene.

"U Vijeću ministara mogu smijeniti pravobranioce ukoliko im se ne sviđa izvještaj, a to nije dobro", konstatovao je Čolak.

Lazar Prodanović, poslanik u Predstavničkom domu BiH i član Ustavno-pravne komisije ovog doma, "Nezavisnim" je rekao da je četiri-pet zakona skinuto sa dnevnog reda sjednice i da je to pokazatelj da ne postoji koordinacija između Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.

Ustavno-pravna komisija Doma naroda nije utvrdila ustavni osnov za donošenje ovakvog zakona i negativan izvještaj Komisije biće proslijeđen Domu naroda. Mariofil Ljubić, zamjenik pravobranioca BiH, rekao je da Prijedlog izmjena i dopuna zakona nije dobar i ide na štetu nezavisnosti institucije.

"Put do pakla popločan je dobrim namjerama. Ovdje je sporan i neprihvatljiv član 2. i član 18. u kojem Vijeće minsitara BiH ima pravo da na osnovu negativnog godišnjeg izvještaja smijeni pravobranioca i zamjenike. To direktno utiče na nezavisnost našeg rada", rekao je Ljubić.

Pokušali smo dobiti odgovor iz Vijeća ministara BiH, ali to nije bilo moguće, jer sjednica nije bila okončana do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

Ratni zločini ne zastarijevaju

Sjednici Ustavno-pravne komisije Doma naroda BiH juče je prisustvovao Božo Mihajlović, zamjenik glavnog tužioca BiH, koji je rekao da parlament BiH nikada nije tražio od Tužilaštva da dostavi izvještaj o određenim slučajevima, kao što je slučaj "Dobrovoljačka ulica". Podsjećajući da ratni zločini ne zastarijevaju, Mihajlović je rekao da Tužilaštvu BiH treba pomoći da dođe do dokaza da je neko kriv kako bi optužnica bila održiva.

Sredoje Nović, predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je da se teško oteti utisku da jedan broj predmeta u Tužilaštvu BiH ima apsolutni prioritet u rješavanju.

On je dodao da je Tužilaštvo BiH postalo organ kojim političari prijete, što predstavlja uticaj na rad ove institucije

Lazar Prodanović

Ne postoji koordinacija između Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH

Sredoje Nović

Nedopustivo da samo Pravobranilaštvo bude institucija čiji će kadrovi biti smjenjivani samo na osnovu jednog negativnog izvještaja

Safet Softić

Nepošteno je da se obaranjem jednog izvještaja ruši Pravobranilaštvo

Bariša Čolak

Ovaj zakonski prijedlog će morati pretrpjeti značajnije promjene

Mariofil Ljubić

Prijedlog nije dobar i ide na štetu neovisnosti institucije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije