BiH

Izmjene zbog problema mjesne nadležnosti sudova

Izmjene zbog problema mjesne nadležnosti sudova
Izmjene zbog problema mjesne nadležnosti sudova

MOSTAR - Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku zbog određenih nejasnoća i nepreciznosti u postojećim zakonskim odredbama.

Prijedlog zakona pojačava pravo građana na pravnu zaštitu, a predložena izmjena reguliše problem mjesne nadležnosti sudova Federacije BiH i Republike Srpske, saopšteno je iz federalne Vlade nakon sjednice u Mostaru.

U važećem tekstu propisano je da se, ukoliko sud FBiH utvrdi da nije nadležan, po službenoj dužnosti oglašava nenadležnim, ukida provedene radnje i tužbu odbacuje. 

Iz Vlade FBiH navode da to u praksi proizvodi problem, jer bi sud u FBiH trebalo da se proglasi nenadležnim i predmet ustupi nadležnom sudu u Republici Srpskoj. 

Novopredloženo rješenje kaže da odbacivanje tužbe može uslijediti samo ukoliko nije nadležan sud u BiH, nego neki u inostranstvu, što se predlaže ovom izmjenom i na kraju što je i prvobitno zamislio zakonodavac, dodaje se u saopštenju.

Vlada Federacije BiH utvrdila je danas prijedloge izmjena nekoliko federalnih zakona radi usaglašavanja s novim Zakonom o prekršajima. 

Riječ je o zakonima o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, o čeku, o zaštiti korisnika finansijskih usluga, o investicionim fondovima, o jedinstvenom sistemu registracija, kontrole i naplate doprinosa, o budžetima u FBiH, te Zakonu o tržištu vrijednosnih papira.

Ovaj set izuzetno bitnih prijedloga zakona biće ostavljen vladi u sljedećem mandatu koja će odlučiti o njihovom slanju u parlamentarnu proceduru, navodi se u saopštenju. 

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku FBiH, nakon što je analiza rezultata primjene važećeg zakona pokazala da su neophodne izmjene koje omogućavaju veću efikasnost u postupanju nadležnih sudova, uz istovremeno smanjenje troškova krivičnog postupka. 

Jedno od rješenja odnosi se na upućivanje molbe za pravnu pomoć. Molbe suda, odnosno tužioca za pravnu pomoć u krivičnim predmetima se, prema novom rješenju, dostavljaju inostranim organima diplomatskim putem, tako što sud, odnosno tužilac molbe dostavlja Ministarstvu pravde BiH, navodi se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije