BiH

Izricanje presude Prliću i ostalima: Hrvatska odgovorna za udruženi zločinački poduhvat

Izricanje presude Prliću i ostalima: Hrvatska odgovorna za udruženi zločinački poduhvat
Izricanje presude Prliću i ostalima: Hrvatska odgovorna za udruženi zločinački poduhvat

HAG - Sudsko vijeće u Hagu utvrdilo je da je u BiH postojao udruženi zločinački poduhvat, čiji je cilj bio osnivanje entiteta sa hrvatskom većinom u BiH, koji bi se naknadno pripojio Hrvatskoj.

Sudija Žan Klod Antoneti je rekao da Vijeće smatra da počinjeni zločini nisu bili djelo "šačice ljudi", već djelo udruženog zločinačkog poduhvata na čijem čelu je bio Franjo Tuđaman.

Prlić, Stojić, Petković i Praljak znali su da je ostvarivanje ovog cilja u suprotosti s pregovorima u koji su se odvijali u Ženevi, rekao je predsjednik sudskog vijeća i ustanovio kako je postojao udruženi zločinački poduhvat koji je imao "kao krajnji cilj uspostavljanje hrvatskog entiteta unutar granica Banovine Hrvatske iz 1939. godine te da se taj entitet trebao pripojiti Hrvatskoj ili da postane nezavisna država unutar BiH".

Udruženi zločinački poduhvat je počeo sredinom januara 1993. godine iseljavanjem muslimanskog i ostalog nehrvatskog stanovništva iz Hercegovine.

"Ovo nije napravila šačica nedisciplinovanih vojnika, to je bio plan onih koji su sudjelovali u poduhvatu kako bi protjerali muslimansko stanovništvo iz Herceg-Bosne", rekao je predsjednik sudskog vijeća i dodao kako je za to bio razvijen i čitav sistem.

"Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Mate Boban, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Janko Bobetko, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić poszigli su međusobni dogovor. Proizlazi da su se organi, strukture i ljudstvo HVO-a koristili radi ostvarivanja različitih vidova zločinačog cilja", stoji u obrazloženju suda.

Jadranko Prlić je imao ovlaštenja de iure i de facto u rukovođenju radom HVO-a te je značajno pridonio ostvarenju plana, omogućavao i ohrabrivao zločine koje su počinili pripadnici HVO-a. Omogućio je, dodao je sudija, i prihvatio da se čine zločini protiv muslimana. Kao jedan od glavnih članova udruženog zločinačkog poduhvata imao je namjeru da ostvari zajednički zločinački cilj protjerivanja muslimanskog stanovništva. Mogao je predvidjeti počinjenje krivičnih djela tokom deložacije iz Mostara.

Bruno Stojić je imao kontrolu nas HVO-om i sudjelovao u razradi politike odbrane, učestvovao je u mirovnim pregovorima na najvišem nivou, omogućio je planiranu operaciju u Mostaru, sudjelovao je u organizaciji izvođenju kampanja deložiranja muslimana, te bio informisan o zločinima.

Cijela presuda ima 2.629 stranica u 6 svezaka, a ima i 4 dodatka. Na suđenju je sudjelovalo 145 svjedoka optužbe, od kojih 6 vještaka, te 61 svjedok odbrane, od čega 7 vještaka.

U Haškom sudu je u toku izricanje prvostepene presude dužnosnicima Herceg-Bosne, među kojima su bivši premijer Jadranko Prlić, komandanti Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoj Petković, ministar odbrane Bruno Stojić, zapovjednik vojne policije HVO Valentin Ćorić i predstojnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije