BiH

Izvještaji padaju bez odgovornosti

Izvještaji padaju bez odgovornosti
Izvještaji padaju bez odgovornosti

SARAJEVO - Izvještaji o radu pravosudnih institucija gotovo redovno padaju u parlamentu BiH, što je znak za uzbunu i pokazatelj da se pravosuđu u ovoj zemlji ne vjeruje dovoljno, posebno javnost, ali i političari, koji često utiču na donošenje odluka u sudskim institucijama, stav je stručnjaka koji godinama prate rad pravosuđa.

Predstavnički dom parlamenta BiH na posljednjoj sjednici nije primio k znanju izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS), a nekoliko mjeseci prije toga pao je i izvještaj o radu Tužilaštva BiH.

Tačnije, izvještaji pravosudnih institucija se ne usvajaju s obzirom na to da prema zakonu VSTS, Tužilaštvo i ostale institucije na nivou BiH predstavljaju svoje izvještaje.

"Nema odgovornosti i to je najveći problem. Izvještaj nije primljen k znanju i nikom ništa, sve ostane na tome. Kada bi tražili da se izvještaji pravosudnih institucija usvajaju u parlamentima, odnosno da parlament na određen način kontroliše njihov rad, oni bi rekli da je to udar na njihovu nezavisnost", rekao je Krstan Simić, pravnik i bivši sudija Ustavnog suda BiH.

Dodaje da je u pravosuđu puno loših kadrova, što dovodi do pada kvaliteta, istovremeno naglašavajući da je možda i jedan od najvećih problema autocenzura koje ni sudije ni tužioci često nisu svjesni.

Prema ocjeni stručnjaka, apsurd je da pravosuđe nikome ne polaže račune i da praktično može da radi šta hoće, bez ikakvog straha od suda javnosti ili bilo kakvih posljedica.

Primjera za to ima bezbroj: od slučajeva ratnih zločina, do privrednog i organizovanog kriminala, korupcije, itd, a samo na primjeru Kemala Čauševića, uhapšenog prije više od dvije godine pod sumnjom da je državu oštetio za dvije milijarde KM, a koji na slobodi čeka optužnicu, može se vidjeti način na koji neke stvari funkcionišu.

"Ključno je, kao i sve u ovoj zemlji, da nema odgovornosti i da sudije i tužioce niko ne može sankcionisati, a sve dok je tako mi ćemo imati ovakvu situaciju", rekao je Vehid Šehić, pravnik i bivši član Centralne izborne komisije BiH.

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) povodom pada njihovog izvještaja u parlamentu BiH kažu da oni ne podliježu provjerama i da njihov izvještaj ima informativni karakter.

"VSTS BiH će, kao i u prethodnom periodu, primjedbe poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uzeti u razmatranje i one koje se pokažu opravdanim, a koje su u nadležnosti VSTS BiH, otkloniti u narednom periodu", rekli su nam u VSTS-u.

Što se tiče primjedaba, među najglasnijim poslanicima bio je Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH, koji je rekao da je bolesno pravosuđe najveći problem BiH.

"VSTS je direktno odgovoran za stanje u pravosuđu. Mi treba da preuzmemo odgovornost jer je VSTS pokazao da ne može da riješi trenutno stanje. Pod hitno je potrebna reforma u pravosuđu", rekao je Bosić tokom rasprave o izvještaju VSTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije