BiH

Izvoz oružja u Ukrajinu štetan za BiH

Izvoz oružja u Ukrajinu štetan za BiH
Izvoz oružja u Ukrajinu štetan za BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Izvoz oružja u Ukrajinu je štetan za BiH, rekao je u petak u Banjaluci Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare govorio o slijedu događaja koji su prethodili rađanju ove afere, istaknuvši da su ministarstva odbrane i vanjskih poslova, "u kojima su kadrovi i SNSD-a i DNS-a i SP-a", dala odobrenje za izvoz oružja u Ukrajinu.

"Zahtjev je potom došao do ministra (Boris Tučić, bivši minstar vanjske trgovine koji je dao ostavku), koji je zadnji koji odlučuje. Ministar me pitao šta da radi i dogovorili smo da traži mišljenje Predsjedništva BiH, znajući da Predsjedništvo nema nadležnost i da će teško postići saglasnost da tu temu stavi na dnevni red", rekao je Ivanić.

Kako je pojasnio, Tučića je savjetovao da ne potpisuje odluku sve dok ne dobije stav Predsjedništva, "koji će vrlo teško dobiti u kratkom periodu".

OSTAVKA: "A onda je jedna moralna spodoba, koja se zove gospodin Tučić, i kukavica koja nije izdržala pritisak, podnijela ostavku, prenijela ovlaštenje na drugu osobu i pokušala za svoj kukavičluk optužiti drugog. Njegov kukavičluk ne želim da prihvatim na sebe", rekao je vidno uzrujani Ivanić.

"Od početka govorim da je izvoz oružja u Ukrajinu štetan za BiH. Doći će u pitanje izvoz gasa po sadašnjim cijenama, školovanje studenata i čitav niz ugovora od kojih će koristi imati poljoprivredni proizviđači", rekao je Ivanić.

On je ocijenio da jedan posao "tako male vrijednosti" i u interesu jedne kompanije nije vrijedan da se sve drugo ugrozi. Ivanić je odbacio optužbe da brani interese izvoznika i da je dobio bilo kakav novac.

Zaključio je da sada sve zavisi od Ermine Salkičević-Dizdarević, zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, "koja je pokazala mnogo veću hrabrost od Tučića", potvrdivši da je u četvrtak iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zatraženo mišljenje Predsjedništva BiH.

Ivanić je, međutim, naveo da Predsjedništvo, osim za višak naoružanja, nema ustavnu nadležnost da donese odluku o komercijalnom izvozu oružja, što je trgovinski aranžman, već samo da donese stav koji nema pravnu obavezu, a stava još nema, "jer nema saglasnosti za zakazivanje sjednice na ovu temu".

PRIJAVA: A kompanija "UNIS Group" iz Sarajeva podnijela je u petak krivičnu prijavu protiv odgovornih u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO) zato što joj nisu odobrili izvoz municije u Ukrajinu, izjavio je direktor ove firme Suvad Osmanagić.

"Krivičnu prijavu podnijeli smo Tužilaštvu BiH protiv bivšeg ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Borisa Tučića i zamjenice ministra Ermine Salkičević-Dizdarević, koja nakon Tučićeve ostavke rukovodi Ministarstvom", kazao je Osmanagić dodavši da su Tučić i Salkičević-Dizdarevićeva prijavljeni zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Direktor UNIS-a tvrdi da je kompaniji pričinjena šteta od najmanje 10 miliona KM, koliko je vrijedan planirani izvoz municije, i naglašava da su odgovorni u MVTEO prekršili Zakon o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga o strateške važnosti za sigurnost BiH.

"Na naš zahtjev za izvoz prethodne saglasnosti su dala ministarstva odbrane, sigurnosti i vanjskih poslova i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH. MVTEO, po zakonu, do 29. decembra 2014. moralo je donijeti odluku: odobriti nam izvoz ili rješenjem uskratiti dozvolu", objasnio je Osmanagić.

Upitan je li svjestan da je Rusija upozorila vlasti BiH da ne izvozi municiju i naoružanje u sukobima zahvaćenu Ukrajinu, odgovorio je da je o vanjskopolitičkim posljedicama trebalo misliti Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

"Ministar Zlatko Lagumždija je o političkoj dimenziji trebalo da misli prije nego što je za izvoz municije dao saglasnost Ministarstva, koju su uz njega potpisali i Mitar Kujundžić i Momir Brajić. Mi smo prijavu podnijeli jer je MVTEO probilo zakonski rok da bilo kako riješi naš zahtjev", naglasio je on.

POTPIS: Ne želeći potpisati odobrenje za izvoz municije Ukrajini, Boris Tučić je 22. januara podnio ostavku na mjesto ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Prije ovog poteza, Tučić je 5. januara uputio dopis Predsjedništvu BiH kojim je tražio "izjašnjenje kako bi se otklonile sve nedoumice vezane za negativne spoljnopolitičke implikacije po BiH do kojih bi moglo doći realizacijom predmetne poslovne transakcije" (izvozom municije). Predsjedništvo BiH je i u petak, 30. januara, dobilo sličan zahtjev za tumačenje osjetljive situacije u vezi sa UNIS-ovim zahtjevom za izvoz u Ukrajinu. Kolektivnom šefu države ovaj put se obratila zamjenik ministra vanjske trgovine Ermina Salkičević-Dizdarević tražeći da se Predsjedništvo BiH što prije izjasni "da li postoje prepreke bilo koje vrste zbog kojih Ministarstvo vanjske trgovine ne bi trebalo da postupi u skadu sa Zakonom o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe i usluga od strateške važnosti za sigurnost BiH", odnosno odobriti izvoz.

IZ MVTEO u petak su saopštili da su izvršili uvid u kompletnu dokumentaciju o izvozu municije u Ukrajinu i obavili interne konsultacije o sagledavanju potencijalnih vanjskopolitičkih posljedica po BiH.

"MVTEO će sačekati stav Predsjedništva BiH po predmetnom pitanju", saopštili su iz ovog ministarstva. U Tužilaštvu BiH rekli su da će tek u ponedjeljak znati da li su dobili krivičnu prijavu "UNIS Groupa".

Tučić: Ne znam kojem Ivaniću treba vjerovati

Tučić je u petak izjavio da Ivanić "svojim prizemnim javnim istupima i vrijeđanjima najviše govori o sebi samom".

"Čuo sam da je izjavio da sam ga poslušao i sačekao izjašnjenje Predsjedništva BiH da bih i dalje bio ministar. To, između ostalog, jasno pokazuje u kojim kategorijama razmišlja dotični gospodin i šta je njemu prioritet. Ne znam kojem Ivaniću treba vjerovati - onom koji tvrdi da Predsjedništvo treba, ili onom koji tvrdi da Predsjedništvo ne treba da se izjasni u vezi s tim. U svakom slučaju, očigledno je da su obojica prilično ucijenjeni i najobičniji poslušnici onih koji su mu i omogućili da bude tu gdje jeste", istakao je Tučić te dodao da Ivanić "nema nijedan argument na svojoj strani".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije